"Водстрой 98" ще реконструира парк "Аязмото" в Стара Загора за 7 млн. лв.

"Водстрой 98" ще реконструира парк "Аязмото" в Стара Загора за 7 млн. лв.

"Водстрой 98" ще направи реконструкцията на парк "Митрополит Методий Кусев", известен като "Аязмото", в Стара Загора за 7 млн. лв. с ДДС, съобщиха от общината.

Символичната първа копка ще бъде направена в сряда. Финансирането е осигурено от оперативна програма "Региони в растеж".

Срокът за завършване на предвидените строително-монтажни работи е 270 календарни дни.

Паркът

Паркът е създаден през 1895 година от митрополит Методий Кусев и първоначално е носел името "Св. княз Борис-Михаил", защото според легендата на това място княз Борис приема христянството.

През годините паркът е имал различни имена – "Ленин" по времето на социализма, а след промените е наречен на създателя му, но за повечето българи е известен като „Аязмото“.

Общата му площ е около 320 хектара, от които 60 хектара притежават статут на паметник на градинското и парково изкуство с категория "национално значение".

Паспортизирани са 2800 дървета, основно около алеите, отбелязани са и дърветата с особен статут. В парка растат редки и уникални растителни видове, някои от които са лично засадени от митрополит Методий.

От общината обещават, че няма да се изграждат паркинги, подлези и надлези, прокопаване на тунели, ново обемно строителство и разполагане на временни постройки и павилиони в границите на парка, обявен за паметник на културата. Няма да се допускат и временни атракционни съоръжения, както и надстрояване, пристрояване на съществуващи сгради в границите на паметника на културата.

Ще бъде допуснато единствено възстановяване на изчезнали елементи на композицията на градината, което се базира на автентични материали – планове, снимки и други подобни.

Ремонтът

Основните дейности предвиждат възстановяване и реконструкция на входното пространство около фонтана "Жабките", шадраваните и настилките по централната алея.

Ремонт ще бъде направен и на малкото "Аязмо", Алековия кът, детската площадка под летния театър, пространството около параклиса и фонтана, игрищата с околното пространство, детската площадка по западната алея и перголата с розите.

Предвижда се да бъде направена въжена градина на поляната под Кривите огледала, нова спортна площадка под "Хижата" с кът с велоатракции и боулдъри, оформяне на места и поляни за пикник, заслони, както и на тоалетни към съществуващите сгради.

Ще бъде поставена и нова паркова мебел, създадена специално за парка. Ще се подмени осветлението и ще се монтира система за видеонаблюдение.

При ремонта ще се използват само автентични материали – каменни цепени плочи, гранитни павета и бордюри, обещават от общината.

Екомаршрути

Ще бъдат създадени зелени маршрути, основно по направленията с екзотични и вековни дървета и екопътеки, които ще водят до характерни места и гледки в парка.

Ще бъде създадена система от велоалеи и достъпен маршрут за хора с увреждания.

С цел запазване духа на парковата среда се предвижда възстановяване и обогатяване на дендрологичния състав в парка чрез подмяна на компрометираните видове.

Редиците от кипариси по западната алея поетапно ще бъдат подменени, поради достигане на пределна възраст.

Екземплярите от Източната туя ще бъдат попълнени с Кълбовидна туя с по-ниска и по-широка корона.

Ще бъдат възстановени и характерни групи композиции от първоначалната визия на парковото пространство – саксиите с палмите по стълбите по главната алея, малко по-късно изградения розариум около шадравана с жабките, перголата с розите, пространството около паметниците и др.

Нови тематични пространства

Ще се създадат и нови тематични пространства като "Пътеката под кипарисите" - разположена западно от източната обходна алея, "Поляната с Кедрите", "Поляната с Алепския бор" и др.

На поляната с Атлаския кедър, разположена западно от игрищата за бадминтон (бившия разсадник), се намират най-интересните видове в парка – Pinus maritimа, Pinus ponderosa, Gimnocladus, Ginkgo biloba, Pinus halepensiis Brutia, Abies pinsapo и др. След провеждане на необходимите фитосанитарни мероприятия пространството ще се превърне в Експозиционна поляна.

Споделяне

Още от Бизнес