"Водстрой" пак обяснява, че не е на Пеевски

Представителят на компаниите "Промишлено строителство Холдинг", която беше част от строителя на българското трасе на газопровода "Южен поток", и на собственика ѝ "Водстрой 98" Момчил Борисов обясни в понеделник, че са спекулации нестихващите публикации за свързаност на дружествата с Делян Пеевски, Цветан Василев и Корпоративна търговска банка.

Той посочва, че представляваните от него дружества, имат прозрачна собственост, която всеки би могъл да провери в Търговския регистър.

"Всяка медия, всеки гражданин може да извърши проверка и да установи кой е крайният собственик на компаниите. Същият не е скрит зад офшорни дружества и стои зад компаниите с името си. Дружествата са с многогодишна история и дават препитание на над 1000 души и техните семейства", пише в правото на отговор на Борисов.

Според данните от последното общо събрание на акционерите през април 2014 г. собственик на 99.31 на сто от капитала е дружеството "ПМ Контрол" ЕАД, чийто собственик е Иван Мирински. Той е влязъл чрез непарична вноска, направена чрез отпуснат през 2013 г. заем за 4.85 млн. лв. на "Водстрой 98".

След като преди дни бившият енергиен министър Драгомир Стойнев обясни, че "фирмите на Пеевски" са извадени от консорциума "Стройтрансгаз", където е заменена и самата руска компания "Стройтрансгаз" с газпромовската "Центъргаз", шефът на "Промишлено строителство Холдинг" призовава българските медии и политици да спрат всякакви инсинуации за свързаност на тези строителни компании, с който и да било български политик, политически партии, Цветан Василев, КТБ, Делян Пеевски и т.н.

Момчил Борисов посочва, че "Промишлено строителство Холдинг" и собственикът ѝ "Водстрой 98" са клиенти на КТБ, както и на множество други банки, но това са икономически отношения, а не правна свързаност или някаква друга зависимост.

"Кредитите към КТБ на представляваните от мен дружества се обслужват своевременно, експозициите на дружествата към всички кредитни институции са напълно редовни", заявява Борисов.

"Описаните взаимоотношения, по никакъв начин не дават основание за спекулации за нерегламентирани обвързаности, с когото и да било и по какъвто и да било начин. Обръщам внимание, че адресът на управление на "Водстрой 98" АД никога не е бил на един адрес с централата на КТБ или с адреси на клонове на банката", продължава той.

"За разлика от много други икономически субекти, ние сме оповестили и публично взаимоотношенията си с Цветан Василев, предвид направените от него клеветнически твърдения, които са предмет на съдебно производство", допълва Момчил Борисов.

"Призовавам всеки, който желае да прави сензационни „разкрития", на гърба на гореупоменатите дружества да борави с документи. Всичко останало е несериозно и по категоричен начин попада в сферата на клеветата", завършва правото си на отговор той..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес