Водят се 24 дела срещу представители на организираната престъпност

24 дела за престъпления, свързани с организирана престъпност срещу 51 души се разследват в прокуратурата в цялата страната, установи проверка, разпоредена от главния прокурор Никола Филчев на 21 януари.

Националната следствена служба и някои окръжни следствени служби в страната разследват под надзора на прокуратурата дела срещу 51 лица, които са обвинени и за други престъпления като производство и търговия с наркотици, контрабанда, трафик на жени за проституция и изнудване, предаде Дарик радио.

Две дела се водят срещу 6 души за поръчкови убийства и отвличане, две - за сексуална експлоатация на жени, непълнолетни и деца, още две дела има за грабежи и кражби, извършени от организирана престъпна група. 15 души се разследват по четири дела за контрабанда в големи размери като сред тях има и митничари. Водят се седем дела срещу 18 души за фалшиви пари и кредитни карти. По четири дела се разследват 13 наркотрафиканти и производители на дрога.

До две седмици прокуратурата ще даде окончателна справка и ще съобщи броя на внесените в съда обвинителни актове за престъпления на организираната престъпност, присъдите и броя на осъдените лица.

Миналата седмица директорът на НСБОП ген. Румен Миланов съобщи, че по информация на службите в момента на територията на страната действат общо 250 организирани престъпни групи.

Новоназначеният директор на Национална служба "Полиция" ген. Илия Илиев прогнозира междувременно във Велико Търново, че през първите три-шест месеца на годината могат да се очакват добри резултати при доказването на дейността на сериозните организирани престъпни групи в страната.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?