Водят се боеве в йеменския град Аден

Водят се боеве в йеменския град Аден

Най-малко пет души загинаха и 13 бяха ранени в избухналите в четвъртък боеве в района на международното летище на икономическата столица на Йемен - град Аден, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Скай нюз-Арабия".

В сблъсъците участват специални сили на йеменската армия и въоръжени групи на така наречените народни комитети, създадени от племена и общности в градове в южен Йемен. Работата на аденското летище е преустановена, всички полети са отменени за неопределено време.

По-рано бе съобщено, че от столицата Сана към Аден са изпратени специални части за "поддържане на спокойствието и сигурността" в града, където сега се намира йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади.

Асошиейтед прес посочва, че въоръжени лица, верни на бившия държавен глава на Йемен Али Абдула Салех, са щурмували част от летището. Те обаче са се натъкнали на сериозна съпротива на силите за сигурност, верни на Хади, които отвърнали на огъня от бронирани машини на пистата за самолети.

По данни на източници от силите за сигурност от центъра на Аден към летището е изпратена колона танкове и бронирани машини.

Репортер на Асошиейтед прес на място съобщава, че на повече от 100 пътници, качили се на полет за Кайро на местния национален авиопревозвач "Йемения" - сред които и той самият, било наредено да слязат и след това се отправили към терминала на летището, докато наоколо ехтяла картечна стрелба.

Боевете наоколо се засилвали, а в околността се чували и експлозии.

По данни на анонимни източници от силите за сигурност и от въздухоплаването, които са на място, районът на аерогарата е поразен от най-малко два снаряда.

По-рано боевете се съсредоточили около база на силите за сигурност до източната част на летището. Според източници на Асошиейтед прес лоялните на Салех сили се оглавяват от полицейски бригаден генерал ренегат на име Абдулхафез ас Сакаф.

Ако летището в Аден падне в ръцете на силите, верни на бившия президент, това би изолирало още повече Хади, който бе обявил града за временна столица на Йемен миналия месец. Той избяга в Аден от домашния арест, под който го държаха в Сана подкрепяни от Иран шиитски бунтовници, отбелязва Асошиейтед прес.

Освен специалните сили, които участват в боевете за летището, в града има още две армейски части, верни на Салех.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят