Водят се разговори за ново отписване на гръцки дълг

В ход са конфиденциални разговори между европейците и Международния валутен фонд (МВФ), на които се търси възможност за повторно отписване на гръцки дълг, твърди в. "Етнос", цитиран от БТА в понеделник.

Изданието пише, че след срещата в Париж на 3 септември, която бе договорена между Атина и нейните международни кредитори за ревизия на гръцката стабилизационна програма, ще има и друга "специална" среща, на която ще бъде разисквана темата за гръцкия дълг.

Изданието предполага, че гръцкото правителство е спечелило на своя страна МВФ, чийто управляващ директор Кристин Лагард наскоро заяви, че на срещата в Париж през септември трябва да бъде направена първата стъпка и да се даде оценка на гръцкия дълг. Тя изрази становище, че облекчаването на гръцкия дълг е крайно необходимо и че "подстрижката" трябва да обхване и дълга, държан от европейските правителства и централните банки.

Докато МВФ е убеден, че е нужно ново отписване на гръцкия дълг, европейците засега са на противно становище.

В същото време, за да реализира намерението си за дълга, Атина бърза да изпълни изискванията на международните кредитори, така че на срещата през септември с кредиторите да извади своя силен коз с постигнатия бюджетен излишък и да поиска ново дългово облекчение.

Анализатори прогнозират, че това вероятно ще стане, но при определени условия. Международните кредитори на Гърция обмислят как да обвържат дълга на Атина с извършваните от нея реформи, за да продължат да контролират финансовата политика след приключване на спасителния план на страната, писа наскоро в. "Уолстрийт джърнъл".

Въпросът за облекчаване на гръцкия дълг, който се изчислява на огромната сума от 320 млрд. евро или приблизително на 174 на сто от БВП на Гърция, занимава от ноември 2012 г. страните от еврозоната, МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка. През 2012 г. гръцкият дълг бе отписан за първи път.

Предполага се, че повторното облекчаване на гръцкия дълг ще стане чрез разсрочване на гръцките заеми от 30 до 50 години и по-нататъшно намаляване на лихвите. Това е възможно, след като в началото на лятото Гърция успя да се завърне успешно на международните пазари за първи след спасяването ѝ през 2010 г., но въпреки това се смята, че страната все още не е готова сама да се финансира.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа