Военен хеликоптер помага за гасене на голям пожар в Хасковско

Голям пожар бушува в близо 1000 дка борова гора край хасковските села Сърница и Спахиево. Опасност за населението няма, но тъй като огънят е обхванал голяма площ, към областна администрация заработи кризисен щаб за справяне с бедствието.

Високите температури и силния вятър пречат на потушаването на огъня, който е забелязан в ранния следобед на 8 август.

Кметът на Брястово Станко Янков изрази съмнения, че пожарът е умишлен, тъй като е тръгнал едновременно от няколко места.

Обстановката в района беше критична, но след намесата на 7 противопожарни автомобила и близо 100 огнеборци и служители на Горското стопанство ситуацията постепенно се успокои.

В късния следобед хеликоптер на Военновъздушните сили (ВВС) помогна огънят да бъде спрян от изток. Но продължи да гори, затова в късния следобед от кризисния щаб поискаха още помощ от военните. Близо 50 войници са в готовност да се включат в гасенето на огъня още тази нощ.

Пожар изпепели десетки декари сухи треви и храсти във вилната зона на варненския квартал "Изгрев". Пожарните коли бяха затруднени да стигнат до мястото заради тесните черни пътища в района. Няма пострадали хора, спасени са и къщите.

Пожарът започнал от дворовете на две къщи, но бързо се разпространил заради силния вятър и жегата. Трудният терен и особено липсата на противопожарно водоснабдяване във вилната зона попречиха на бързото локализиране на огъня.

Четири пожарни коли гасиха огъня, но той достигна и до дворовете на няколко къщи. За около три часа пожарът беше овладян, но отделни огнища още тлеят. Два екипа остават да дежурят в района.

Пожар имаше и край кърджалийското село Мъдрец. Там горяха около 300 декара сухи треви и част от горски масив.

За изминалото денонощие пожарникари и спасители са участвали в ликвидирането на 215 произшествия, 170 от тях са били пожари, а други 36 спасителни и помощни операции. Най-често пожарите са пламвали в сухи треви и храсти - такива са общо 102 инцидента

Споделяне

Още от България