Военен командир от "Ислямска държава" е убит при удар на САЩ край на Ракка

Военен командир от "Ислямска държава" е убит при удар на САЩ край на Ракка

Военен командир от групировката "Ислямска държава" е убит при удар на американски дрон близо до северния град Ракка - основен бастион на джихадистите в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес.
Тунизиецът Абу ал Хиджа пътувал вчера за северната провинция Алепо и колата му била улучена при обстрел, "воден най-вероятно от коалицията начело със САЩ", която нанася удари по силите на ИД в Ирак и Сирия.

Според директора на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман ислямистът е бил изпратен в Алепо от шефа на ИД Абу Бакр ал Багдади, за да следи отблизо текущите ѝ битки със Сирийските демократични сили - основно кюрдски отряди, съюзени със САЩ.

"Това сражение, изострило се от 4-5 дни насам, може да доведе до изтласкване на ИД към по-източни райони от провинция Ракка", обясни Рахман за АФП.

САЩ заявиха миналата седмица, че са нанесли тежък удар на сунитската екстремистка групировка, като са ликвидирали "втория човек" в "Ислямска държава" Хаджи Имам (Ал Кадули). Омар Чеченеца, който изпълняваше ролята на министър на отбраната в ИД, бе убит в началото на месеца.

"Това отслабва ръководството на ИД", констатира Рахман. "Тези убийства щяха да са невъзможни, без да има внедрени агенти в организацията", добави той. "Ясно е, че Русия и САЩ действат съгласувано в борбата с ИД", при все че подкрепят различни лагери в сирийския конфликт, твърди правозащитникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?