Военен МиГ-21 се разби, пилотът загина

Военен изтребител МиГ-21 БИС се разби близо Панагюрище, край мините до града. На място е загинал пилотът, 34-годишният майор Анатолий Полянков, съобщи Министерството на отбраната.

Катастрофата е станала в 13.25 ч. Самолетът е излетял от авиобазата "Граф Игнатиево". Майор Полянков е изпълнявал полет на малка височина в посока към Панагюрище. Той е бил опитен пилот, с 12-годишен стаж. Причините за аварията не бяха изяснени до петък вечерта.

Загиналият офицер е женен, има две деца.

Преди катастрофата самолетът на няколко пъти е прелетял над Панагюрище преди да се разбие. Местни хора са чули тъп удар и видели кълбо дим малко след 13.20 часа.

Мястото на инцидента не е било известно около час и половина след прекъсването на радио - връзката, но благодарение на информация от местната полиция, е открито. След това районът бе е отцепен. Военни прокурори и следователи са на мястото на катастрофата. Комисия от Главния щаб на ВВС под ръководството на зам. началника на ГлЩ на ВВС генерал-майор Младен Казаков, също е там.

Колеги на Полянков твърдят, че е намерена черната кутия на самолета. Най-малкото 7 подписа стоят на разрешителното, с което загиналият е извършвал редовия планови полет.

Тялото на пилота е било разкъсано вследствие на удара.

"Нивото на летателните часове не е достатъчно и не съответства на нормативите на НАТО. Тези, които са подготвени да водят бойни действия, имат 40-60 часа годишно, докато нормативите на пакта са 120-150 часа годишно.", коментира началникът на ГЩ на БА ген. Никола Колев. Той лично познавал Полянков, който бил син на служител в изтребителната авиация.

Плановите полети от авиобазата Граф Игнатиево са прекратени за две седмици.

Преди месец и половина, на 1 април т.г., при изпълнение на тренировъчен полет на малка височина, екипажът на учебно-боен самолет МиГ-21 също от база Граф Игнатиево, прекъсна далекопровод край язовир "Копринка", гр.Павел баня. Инцидентът се размина без фатални последствия за екипажа и машината. След този инцидент бе разпоредена проверка от началника на Главния щаб на ВВС генерал-лейтенант Димитър Георгиев.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?