Военен преврат в Мали

Военен преврат в Мали

Военните, които поеха властта в Мали и принудиха президента Ибрахим Бубакар Кейта да подаде оставка, обявиха, че създават Национален комитет за спасение на народа и увериха, че искат да има преход във властта, която да бъде предадена на цивилни, както и да има общи избори в разумен срок, съобщи Франс прес.

Няколко часа след като Кейта обяви решението си да се оттегли от всичките си функции след ден на военен метеж, който се превърна във военен преврат в Мали, военни се появиха в униформи от екрана на обществената телевизия ОРТМ.

"Ние, патриотичните сили, обединени в Национален комитет за спасение на народа, решихме да поемем нашите отговорности пред народа и пред историята", заяви майор Исмаел Ваге, представил се като говорител на военните взели властта и заместник началник на щаба на военновъздушните сили на Мали.

"Нашата страна, Мали, потъва с всеки ден в хаоса, анархията и несигурността по вина на хората, държащи нейната съдба в ръцете си", допълни военният.

Той разкритикува политическия клиентелизъм в страната и управлението на семеен принцип на държавните дела, както и произвола, кражбите и пилеенето на държавни пари.

Военният каза, че правосъдието в страната се е отчуждило от проблемите на гражданите, селяните са избивани, доминира тероризмът и екстремизмът, а националното образование е в криза.

"Гражданското общество и социално-политическите движения са приканени да се присъединят към нас, за да можем ние заедно да създадем по-добри условия за един граждански политически преход, който да доведе до общи избори, пораждащи доверието на гражданите, за да има демократично управление чрез пътна карта, която ще постави основите на едно ново Мали", заяви военният.

Той прикани международните и регионалните организации да придружат Мали в този преход за доброто на страната.

Военният подчерта, че мисията на ООН в Мали, френските антиджихадистки сили, групата Г5 Сахел, обединяваща пет регионални държави, и европейските специални сили Такуба си остават партньори на Мали.

Висшият военен увери, че всички сключени от страната договори ще бъдат спазвани и каза, че военните ще се придържат и към така наречения "процес от Алжир", тоест към мирното споразумение, подписано в Алжир през 2015 г. между властите в Бамако и въоръжените групировки в северната част на Мали.

"Ние не държим на властта, но държим на стабилността на страната, което ще ни позволи да организираме в разумни срокове общи избори, за да може Мали да има силни институции", подчерта Исмаел Ваге.

Реакции на случващото се в Мали вече дойдоха в международен план. Регионалната организация на страните от Западна Африка осъди действията на пучистите и взе серия от незабавни мерки, за да изолира Мали. 

Сред тях са временно прекратяване на членството на Мали във всички органи на организацията, затваряне на всички сухопътни граници и въздушни коридори към Мали, спиране на всички икономически потоци и транзакции с Мали. Организацията призова и за въвеждане на санкции срещу пучистите и техните партньори и сътрудници.

Френският президент Еманюел Макрон изрази пълната си подкрепа за усилията за посредничество на страните от Западна Африка в уреждане на кризата в Мали.

До ситуацията в Мали се стигна, след като вчера сутринта военните организираха метеж в гарнизона в Кати близо до Бамако. После военните подкрепиха протестиращите в Бамако, които от месеци искат оставката на президента заради лошо управление. След това военните арестуваха в Бамако президента и премиера Бубу Сисе и ги отведоха в Кати. После президентът обяви, че подава оставка и че парламентът се разпуска.

От няколко месеца Мали е изправено пред сериозна социално-политическа криза, която безпокои международната общност. Разнородна коалиция от политически опозиционери, религиозни лидери и членове на гражданското общество умножиха протестите си, за да искат оставката на Кейта заради лошо управление. 

Те се обединиха в така нареченото "Движение от 5 юни-Обединение на патриотичните сили на Мали".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?