Военен прокурор се оплака от гавра на висшестоящи

Военен прокурор се оплака от гавра на висшестоящи

Бившият говорител на Софийската военноокръжна прокуратура Илиан Георгиев се оплака пред Висшия съдебен съвет в четвъртък, че по-висшестоящи прокурори се "гаврят" с него. Той обясни, че срещу него е образувано дело и е бил подслушван с незаконни СРС-та.

Скандалът избухна, докато ВСС разглеждаше неговата кандидатура за зам.-председател на Софийската военноокръжна прокуратура в конкуренция с колегата му Евгени Иванов. Покрай конкурса за вакантния шефски пост ВСС обяви публично, че срещу Илиан Георгиев се води дело за неправомерни контакти с обвиняем.

По време на изслушването обвиненият обясни, че не е имал неправомерни контакти с лица от криминалния контингент и обвини прокурори от Върховната касационна прокуратурата за репресивни действия срещу него. Той обаче не спомена конкретни имена.

Според прокурор Георгиев начинът, по който се води делото, е гавра и подигравка с неговата кариера като магистрат. То е образувано преди година и два месеца. През септември делото е прекратено поради липса на доказателства, но после пак е възобновено.

Прокурор Георгиев разказа, че е изпращал жалби до главния прокурор, инспектората на Върховната касационна прокуратура и инспектората към Висшия съдебен съвет за случващото се с това дело. Той разказа, че жалбите са довели единствено до рестарт на делото.

"Три пъти съм подслушван по това дело. Веднъж СРС-та бяха незаконни. В продължение на над една година това дело срещу мен се преквалифицира по какви ли не обвинения. Мина през измама и какво ли още не. Делото се движи в безумни срокове", заяви прокурорът. Той обясни, че дори не е бил разпитван нормално.

В разказа му имаше и странни моменти, като например, как дошли да го разпитват, но, като го видели, "избягали“.

Георгиев отказа да даде подробности около делото. Той заяви, че засега не иска да говори, но обмисля възможност да даде пресконференция. Въпреки твърденията му, че се гаврят с него, той не поиска да отговори на въпроса дали е неудобен на някой в прокуратурата.

Членовете на съвета решиха единодушно да отложат гласуването за поста с мотив, че двамата кандидати в момента са в неравнопоставено положение. ВСС реши да създаде комисия, която да провери казуса с Илиан Георгиев.

Пред Mediapool шефът на инспектората във ВКП Малена Филипова коментира единствено, че такова дело има и то се гледа от "компетентната прокуратура".

От пресцентъра на прокуратурата пък заявиха за Mediаpool, че делото се разследва от Пловдивската военноокръжна прокуратура, защото не можело началникът на софийската прокуратура да разследва свой подчинен. Каквито и да било подробности по делото бяха отказани, тъй като то е засекретено.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?