Военен съд оневини полицаи за изтезания по делото “Луканов”

Военен съд оневини полицаи за изтезания по делото “Луканов”

Полицаите Илия Антонов, Стефан Гъров и Кирил Пенков, съдени за изтръгване на самопризнания от Юрий Ленев за убийството на Андрей Луканов след зверски побои, не са извършили престъпление, отсъди във вторник Софийският военно-апелативен съд. Юрий Ленев, Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев и Ангел Василев бяха признати окончателно за невинни за разстрела на някогашния премиер Андрей Луканов. 

“Заради това, че показанията на Ленев, Георгиев и Кичатов са изтръгнати с насилие, ще има обществени последици”, каза на 19 януари прокурорът Йотов, който трябваше да защитава обвинителната теза за убийството на Луканов пред съдиите от Върховния касационен съд (ВКС). Изненадващото му изказване дойде почти три години, след като Софийският градски съд (СГС) постанови доживотен затвор, без право на замяна, за четирима от подсъдимите, а петият - Юри Ленев получи доживотен затвор с право на замяна. Още пред първата съдебна инстанция всички доказателства на обвинението се сринаха, защото бяха изтръгнати с изтезания, но въпреки това магистратите издадоха най-тежките присъди, които в последствие бяха отменени на два пъти.

От решението на военните съдии става ясно, че “Антонов не е извършил престъпление, а деянията на Пенков и Гъров не съставляват такова”. През октомври миналата година първоинстанционният “униформен” съд постанови, че служителите на реда са “респектирали” Ленев в рамките на закона.

Ленев бе арестуван на 1 юни 1999 г.(почти три години след убийството на Луканов) и откаран в т.нар. “къща на ужасите” в Копривщица, където е бил “респектиран в рамките на закона”. По пътя е ескортиран от няколко полицаи, сред които са ръководителят на групата по задържането му Илия Антонов, Стефан Гъров и Кирил Пенков. Последните двама още тогава започват да обработват арестанта.

По-късно Ленев е закаран в следствения арест, където е прегледан от лекар, който констатира "множество кръвонасядания на мишниците, предмишниците и китките на двете ръце, разкъсна контузна рана на лявата китка и втория пръст на лявата ръка, кръвонасядания на лявото бедро и на двата глезена, кръвонасядания върху подбедрицата на левия крак".

Полицаите бяха обвинени за нанасяне на лека телесна повреда през януари 2000 г. Обвинителният акт срещу тях влиза в съда в края на 2005 г., а процесът започва през февруари следващата година.

Освен Ленев дела за побои срещу полицаите, водили разпитите, заведоха и Георги Георгиев и Александър Кичатов. Техните обаче бяха прекратени още през 2000 г.

Ленев твърдеше, че в инквизициите са участвали и т.нар.топ криминалист   Ботьо Ботев и някогашният му шофьор Гален Ганчев. Понастоящем Ботев е съветник на софийския кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, а Ганчев е началник на инспектората на Столичната община.

Решението на Софийския военно-апелативен съд е окончателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?