Военен самолет ще върне в България тялото на първия български заложник

Военно транспортен самолет Ан 24 ще върне в България трупът на Георги Лазов, съобщи в понеделник Дарик радио. Според информацията, засега полетът от София е насрочен за сряда или четвъртък тази седмица.

Същевременно от външно министерство съобщиха, че още се обсъждала възможността тялото на убития в Ирак български заложник да бъде транспортирано до България с военно-транспортен самолет. Заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова отказа да се ангажира с конкретен срок, в който това ще стане.

Тялото на единия от двамата български заложници, отвлечени в Ирак от групировка на йорданския терорист ал Заркауи, бе открито още на 13 юли. Миналата седмица бе получено и официалното потвърждение след извършената идентификация, че трупът е на шофьора Георги Лазов. За да се извърши разпознаването, тялото на българина бе транспортирано в съседна на Ирак държава.

Също миналата седмица агенции съобщиха и за нов открит труп в Ирак, за когото се предполага, че е на втория български заложник Ивайло Кепов, отвлечен заедно с Лазов още в края на юни. Въпреки че този път бе открита и главата на убития, все още няма информация дали това действително е втория българин.

В понеделник от МВнР отново съобщиха само, че не разполагат с данни, потвърждаващи че трупът е на Кепов. Работата по идентификацията на тялото продължавала.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?