Военна полиция е действала законно по случая "Шивиков"

Военна полиция е действала законно по случая "Шивиков"

Служба Военна полиция е действала правомерно по казуса около вече бившия командир на 61-ва Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков, който трябваше да напусне армията, след като бе обвинен, че е използвал подчинените му войници, за да му ремонтират апартамента.

Това е установила проверка на Инспектората на Министерството на отбраната.

Обвинението срещу Шивиков предизвика голям скандал и повдигна много въпроси за работата на военните полицаи и магистрати. Премиерът Бойко Борисов се възмути, че с "един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, сега напуска армията". Впоследствие обаче стана ясно, че сигналът не е бил анонимен, а писмено уведомление от страна на Военна полиция.

Министърът на отбраната Николай Ненчев твърди, че не е бил уведомен за сигнала, въпреки че службата е на негово подчинение.

Сега проверката на Инспектората не е засякла нередности в работата на Военна полиция, но е установила, че е "необходимо прецизиране на реда и условията за извършване на писмени доклади до министъра на отбраната".

Ген. Шивиков подаде рапорт за напускане, след като прокуратурата му повдигна обвинение, а по закон разследваните нямат право да работят с тайна. Шивиков твърди, че е "натопен", а със спасяването му се заеха президентът, премиерът Бойко Борисов и не е една политическа партия.

За да "спаси" генерала, правителството вкара законова поправка, с която ще отпадне изискването достъп до класифицирана информация да се издава само на служители, срещу които няма досъдебно или съдебно производство.


Ако не беше повдигнатото обвинение, ген. Шивиков щеше да продължи кариерата си като национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс.

Споделяне

Още по темата

Още от България