За една година

Военна полиция разследва под 10 сигнала за корупция и роди 33 деца

Половината от използваните СРС-та са били за наркоразпространение

Сн. БГНЕС

Военната полиция през миналата година е разследвала по-малко от 10 сигнала за корупция. Служителите на службата са използвали 38 пъти специални разузнавателни средства (СРС) и са довели до обвинителни актове 59% от общо 654 досъдебни производства, които са приключили.

По-голямата част от обвиненията не са за тежки престъпления, а корупционните случаи не засягат ръководството на военното министерство.

 

Във вторник директорът на службата бригаден генерал Данчо Дяков даде за пръв път от години публичен отчет за дейността на военните полицаи. В отчета в графата "Управленска дейност" Дяков отчете и родени 33 деца в семейства на военни полицаи, обяснявайки, че демографският срив е едно от най-големите предизвикателства за държавата. Освен вече родените деца имало и такива, които по думите на Дяков са на "стенд бай" (Stand By).

 

Данчо Дяков призна, че службата му отказа да отговори на запитване на Mediapool за използваните от нея СРС-та с несъществуващи законови мотиви и даде публично информация, според която половината от използваните СРС-та били по случаи с участие на военни в схеми за разпространение на наркотици. 42% от използваните СРС-та са послужили за доказателства.

 

Дяков увери, че вече няма случаи на нерегламентирано подслушване в службата, след като преди повече от година гръмна скандал, след като стана ясно, че военни полицаи са подслушвали свои колеги.

 

Дяков съобщи, че до службата му са достигнали около десет сигнала за нарушение при провеждането на обществени поръчки в Министерството на отбраната (МО), но се работи сериозно по два от тях.

 

Той не коментира конкретно дали е съгласен с констатацията на военния министър Аню Ангелов, че в "МО най-много се е крало".

 

Военна полиция се занимава най-често с престъпления против собствеността (48%), с престъпления по транспорта (11%), с документални престъпления (10%) и други.

 

Едни от най-сериозните престъпления, по които работи службата, са за кражби на оръжия и муниции.

 

Службата участва и в противодействие срещу тероризма, като през миналата година е работила по сигнал за бомба във военна болница, оказал се фалшив.

 

През миналата година военните полицаи са участвали в разследването на общо 273 престъпления и са охранявали 1301 мероприятия. Служители на службата работят и в българските контингенти зад граница.

 

Дяков обяви, че службата няма достатъчно средства, за да плаща заплатите на служителите си, ако бъдат заети всички щатни бройки и за това част от тях стоят незаети. Във военната полиция работят реално около 900 души. Стана ясно, че миналата година са напуснали 60 души. Бюджетът на службата през 2011 година е бил около 21.8 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?