Военната авиация участва в тренировка на НАТО

Военновъздушните сили започнаха участие в тренировкатана НАТО "Rammstein Guard-8", съобщиха от Министерството на отбраната.

 

Тя се осъществява от 22 септември до 3 октомври във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция и на територията на нашата страна. Целта ѝ е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана на държавите от Алианса за действия в условия на радиоелектронни смущения.

 

Тренировка с такъв характер се прави за четвърта поредна година в България. Новото е, че за първи път сега тя се разиграва в двустранен формат от наша територия, информират от
военното ведомство. В нея си партнират ВВС на България и Италия.

 

От българска страна участват летателни екипажи на самолети МиГ-29 и МиГ-21, зенитно-ракетни дивизиони, радарни постове и командни пунктове. Италианските ВВС са представени от 3 ударни самолета "Tornado" и 3 многоцелеви изтребителя "Eurofighter Typhoon", които временно са пребазирани в авиобазата "Граф Игнатиево".

 

Самолетите "Eurofighter Typhoon" и "Tornado" за първи път участват в учение на българска територия. По време на "Rammstein Guard-8" у нас ще се пребазират и самолети-смутители на Северноатлантическия пакт.

Споделяне

Още от България