Военната хунта в Гърция планирала седем атомни електроцентрали

Военната хунта в Гърция е планирала изграждането на атомна електроцентрала, съобщава гръцкият в. "Та неа", позовавайки се на разкрити от сайта Уикилийкс дипломатически грами. Според тях в периода на военната диктатура са се водили дълги преговори с американска компания за строителството на обекта.

В телеграма на американското посолство в Атина се посочва, че през юли 1973 г. компанията Бехтел (Bechtel) е избрана за консултант по проекта за атомна електроцентрала. "Зелена светлина" за централата е дадена на 20 октомври същата година от министъра на енергетиката Апостолос Папагеоргиу. Студентските бунтове през ноември 1973 г. и превратът на Димитрис Йоанидис, който сваля Георгиос Пападопулос от властта и поема управлението на държавата, обаче водят до "замразяване" на въпроса за два месеца.

Документите на Уикилийкс разкриват, че през февруари 1974 г. Гърция иска от САЩ обогатен уран за първия реактор на електроцентралата, който трябва да бъде предаден през 1980 г.

През следващия месец директорът на националната електрическа компания ДЕИ Йоргос Вафиадис информира американското посолство, че преговорите с компанията Бехтел продължават и се планира пътуване на екип на ДЕИ до Сан Франциско за още разговори.

Посещението на ДЕИ в САЩ има положителни резултати, тъй като компанията подписва споразумение с американския комитет за атомната енергия за доставката на обогатен уран. Платен е и аванс като сумата не е ясна.

Според грамите, разпространени от Уикилийкс, първата атомна електроцентрала в Гърция е трябвало да заработи през 1983 г. До края на 1989 г. страната е трябвало да има седем атомни централи.

Военната диктатура управлява в Гърция от 1967 до 1974 г. Плановете за развитие на ядрената енергетика в Гърция не се реализират. Дискусия за необходимостта от строителство на подобен тип съоръжения в страната се води и до днес. Като довод срещу атомните централи се изтъква фактът, че Гърция се намира в силно земетръсна зона.

Споделяне

Още от Балкани