Военната интеграция в рамките на ЕС не притеснява Русия

Военната интеграция в рамките на ЕС не притеснява Русия
Високопоставен руски дипломат заяви днес, че не го притесняват действията на Европейския съюз за интегриране на усилията на страните членки в областта на отбраната, защото това са все още само намерения "на думи", а и те не изглежда да са насочени срещу Русия, съобщи Ройтерс. 
 
Шефът на отдела за НАТО в руското външно министерство Кирил Логвинов говори на ежегодната Берлинска конференция по сигурността. Запитан дали е обезпокоен от споразумението между 23 страни членки на Евросъюза да си сътрудничат при финансирането на общи военни проекти и командвания, той отбеляза, че Москва приветства всякакви стъпки, насочени към обединението на Европа. 
 
"Колкото по-добре отделните общности в Европа работят една с друга, толкова по-добре и за нас. Колкото по-бързо те заговорят в един глас, толкова по-добре и за нашите отношения с ЕС", каза Логвинов. Той посочи, че Постоянно структурираното сътрудничество в рамките на ЕС се подготвя от десетилетия. "Ние, разбира се, наблюдаваме какво става, но на този етап всичко е само на думи", каза руският дипломат. 
 
По-рано този месец 23 страни от ЕС, включително Германия и Франция, подписаха споразумение за финансиране, разработване и разполагане на въоръжени сили след британското решение за напускане на съюза. Този проект бе замислен още през 1950-те години, но Великобритания беше негов яростен противник, като казваше, че НАТО е достатъчен защитник на сигурността в Европа.
 
В днешното си изказване в Берлин Логвинов призова за усилия по възстановяване на доверието между европейските страни и Русия чрез диалог и военно сътрудничество. Той заяви, че трансатлантическият съюз (НАТО) е възкресил напрежението от времената на Студената война чрез разширяването си, което заплашва националната сигурност на Русия. 
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?