Военната полиция продължава да е без шеф

Служба "Военна полиция" към Министерството на отбраната продължава да бъде без шеф. Назначеният по предложение на правителството и с указ на президента ген. Иван Мечков не може да заеме поста, тъй като няма разрешение за работа с класифицирана информация, а старият - Милко Чулев - не иска да предаде поста.

"Това е един изключително грозен и опасен за България казус, защото показва как може системата да не работи и как процедурите не са ясни и категорични", коментира в петък военният министър Николай Младенов.

По думите му в момента Иван Мечков чака да получи разрешение за достъп до класифицирана информация и не може да заеме поста докато това не стане. В същото време Чулев пък не иска да предава службата, защото ако направи това, щял да влезе в нарушение на закона.

Освен това бившият вече министър Николай Цонев наказал Чулев за неизпълнение на заповедта му да предаде поста. В момента наказанието се обжалва.

В така създалата се ситуация документите на службата се подписват от заместник -директора Борислав Младенов. Той призна обаче, че липсата на титуляр блокира работата на службата.

"Ситуацията е Параграф 22 - докато не се изясни дали Мечков получава достъп до класифицирана информация не може да бъде предадена службата", посочи Младенов.

Според МО Мечков е имал разрешение за достъп до класифицирана информация с гриф “строго секретно”, чийто срок е изтекъл, и в момента тече проучването за подновяването му.

Пред Меdiapool Meчков обясни, че той и МО не са били уведомени за прекратеното разрешение. Генералът твърди, че вече е встъпил в длъжност като директор на службата, но в момента е в отпуск, докато получи разрешение за достъп.

Служба "Военна полиция" е на подчинение на министъра на отбраната и има широки правомощия да "събира и анализира" информация за националната сигурност. Служителите ѝ могат да заемат длъжности под прикритие, да използват специални разузнавателни средства и да задържат до 24 часа.

ГЕРБ обяви обаче, че възнамерява да върне военната полиция и служба "Военна информация" на подчинение към Щаба на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?