Военната полиция проверяват колко ракети има по поделенията

Военно-въздушните сили, Военната полиция и прокуратурата проверяват колко ракети има във военните поделения, съобщи началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Проверката започна след шумната акция на МВР, при която бяха арестувани двама военни за изнасянето на ракети "въздух - земя"от авиобазата "Безмер".

От думите на Симеонов стана ясно обаче, че скоро е била проведена инвентаризация според годишните планове. Въпреки това след случая с ракетите е започнала нова проверка.

Проверяват се подобни на изнесените боеприпаси - управляеми и неуправляеми ракетни и реактивни системи, боеприпаси, за да се види наличността.

Залавянето на ракетите съвпадна с гръмналите складове край Петолъчката и бе представена от главния секретар на МВР като "криминална сделка под формата на законно транспортиране". Шефът на ВМЗ – Сопот обаче обясни, че ракетите са на завода и има съответните документи и разрешение за превоз на тези изделия.

Военно-окръжният съд в Сливен остави за постоянно в ареста двамата военни.

Едното обвинение срещу тях е за длъжностно присвояване и предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години, а другото за държане и съхранение на неуправляеми ракетни снаряди в голямо количество. По това обвинение присъдите са от 3 до 10 години затвор.

Все още няма обаче няма никаква ясното около взривовете на складовете край Петолъчката, а институциите отказаха да поемат каквато и да било вина за инцидента, въпреки че са длъжни да контролират складовете. Скоро едва ли може да се очакват резултати и от разследващите при положение, че все още не са готови дори с експертизата за взривовете в Челопечене преди четири години.

В сряда военни сапьори продължиха дейностите по разчистването на района на взривовете.

Споделяне

Още по темата

Още от България