Военната прокуратура не откри нарушения в НСО

Военната прокуратура не откри нарушения в НСО

Софийската военно-окръжна прокуратура (СВОП) е отказала да образува предварително производство срещу служители от Националната служба за охрана (НСО) по твърденията на бившия офицер подп. Николай Марков, че службата е събирала нерегламентирано информация за политици, които охранява. Това бе разпространено с официално съобщение от НСО в петък.

Решението на прокуратурата е от 31 юли 2007 г.

Сигналът е бил подаден от началника на НСО ген. Димитър Димитров “за изнесени неверни и клеветнически твърдения от подп. Николай Георгиев Марков” пред медиите, се казва в съобщението.

В края на юни бившият вече офицер от НСО съобщи пред медиите, че в НСО се събира нерегламентирано информация за охранявани от службата лица от високите етажи на властта. Той посочи директно като “потребител” на информацията президента Георги Първанов.

В съобщението на НСО се казва още, че “по недвусмислен начин е установено, че в рамките на службата стриктно се спазват правилата за работа с информация”.

“Отправените публични обвинения от страна на г-н Марков, за жалост породиха неоснователни съмнения върху дейността на НСО и хвърлиха сянка върху професионализма и почтеността на служителите. Скандалът обезличи ежедневните усилия на десетки служители от НСО, които не търсят публични изяви, а с чест и отговорност изпълняват своите задължения”, се казва в съобщението.

В него пише още: “НСО и нейната работа е видима. Служителите на НСО са ежедневно на улицата, сред хората и във фокуса на обективите. Такъв е сегментът, в който службата изпълнява задълженията си. Службата и служителите, работещи в нея са изцяло вписани в реалностите на нашия обществен живот”.

Срещу Марков бяха образувани две дела от Софийска военно-окръжна прокуратура по сигнал от ръководството на НСО. Едното е за отказ да изпълни заповед за 50 лицеви опори, а другото за нерагламентирано взети болнични.

Пред Инфо радио говорителят на военната прокуратура кап. Илиан Георгиев заяви, че обвинителният акт за неподчинения вече е внесен в съда. Другата проверка за болничния лист е прекратена след като е било установено, че той е напълно редовен. Обвинителният акт и постановлението за прекратяване на проверката за скандала в НСО са били връчени на Марков лично от шефа на СВОП полк. Спас Илиев.

Бившият служител на НСО коментира пред радиото, че е очаквал подобно развитие на случая. Според него замесените в скандала чакали лятната отпуска на институциите, така че той по естествен начин да заглъхне. В очакване на това “топката е била разигравана между президентството, Народното събрание и прокуратурата”.

Марков заяви, че ще се бори докрай, за да докаже своята версия на скандала в НСО.

Изявленията на уволнения офицер предизвикаха шумен скандал, той бе привикан при президента да дава обяснения в присъствието на всичките си началници. Марков обаче отказал да предостави доказателства за твърденията си пред хората, които на практика обвинява. Той говори пред парламентарната вътрешна комисия, която изиска инструкциите, по които работят държавните гардове и за които Марков твърди, че развързват ръцете на началниците за следене и подслушване на политици. Според него информацията може да се използва за шантаж.

Преди дни президентът Първанов упомена и този скандал сред “активните мероприятия”, които се разигравали в държавата през последните месеци, заедно със скандала “Гоце”. Той обаче допълни, че тезата за нерегламентираното събиране на информация се е провалила.

Споделяне

Още от България