Военната прокуратура се намесва в спор на МО с германска фирма

Армията отказва да приеме поръчани парашути, защото не отговарят на договорените условия

Сн. БГНЕС

Военната прокуратура е образувала досъдебно производство заради скандал между Министерството на отбраната и германска фирма.

Компанията е спечелила поръчка за доставка на парашути за 1.6 млн. евро, но военните отказват да приемат първата доставка, тъй като според тях тя не отговаря на заложените в конкурса спецификации, и отказват да ги платят.

Спорът е около размерите на парашутите. От военното министерство съобщиха неофициално, че са предали всички документи на държавното обвинение и изчакват развитите на казуса.

Случаят е още по заплетен от факта, че междувременно България е получила като дарение от САЩ парашути и вече няма толкова сериозна необходимост от тях.

Техническият директор на германската фирма "Брюгерман" Йорн Хервинг заяви пред bTV, че парашутите отговарят на заданието.

Фирмата печели търга, обявен по времето на военния министър Ангел Найденов, със значително по-ниска цена от другите участвали фирми и твърди, че предоставените парашути отговарят на договорените условия.

На това мнение обаче не са представителите на българските специални сили. Според вестник "Българска армия" в спецификацията имало условие парашутите да са на въоръжение в други страни членки на НАТО. Отговорът на въпроса в кои страни са на въоръжение въпросните парашути обаче останал "фирмена тайна“.

В сряда се е провела среща между представители на фирмата и министерството, но засега няма изход от казуса.

Засега не е ясно какво точно е обект на разследване от военната прокуратура.

По рамково споразумение между Министерството на отбраната и германската фирма производител "Брюгеман“ трябва да бъдат доставени и закупени парашути с кръгъл купол 35Т-ST и парашути тип "летящо крило“ PGS9-32ML.

Според комисията от българска страна има разлика в диаметъра на купола и реалната дължина на вървите. Липсват усилващи ленти на парашутите с кръгъл купол. Според фирмата тяхното решение е по-добро, по-ново като технология, но в спецификацията е записано да има ленти, пише още изданието.

Това не е първият спор между България и германска фирма. Наскоро спорният случай "Цемеко" бе решен в полза на германската фирма.

Споделяне

Още от България