Военната служба ще се замести от военна подготовка

Военната служба ще се замести от военна подготовка

Военната служба ще бъде заместена от военна подготовка, реши Народното събрание в петък, след като гласува на второ четене законопроекта за промени в конституцията. Тройната коалиция с подкрепата на депутати от БНС събра общо 190 гласа “за” поправка в член 59 ал. 2, която създаде постоянна възможност изпълнителната власт да мобилизира българските граждани за провеждане на военно обучение. Срещу този текст гласуваха 39 депутати от ОДС и ДСБ, един се въздържа.

В текста се казва, че “подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон”. Той пряко кореспондира със записаното в ал. 1, че “защитата на отечеството е дълг и чест на всеки български гражданин”.

По време на дебатите в конституционна комисия от опозицията заявиха, че неясната ал. 2 и съществуването на думата “дълг” в предходния текст ще създаде възможност за запазване на казармата.

Всеки гражданин да е подготвен за защита

Това стана възможно след като БСП се отказа от първоначалното си намерение да премахне възможността на конституционно равнище българите да бъдат мобилизирани.

Депутатът от БСП и член на конституционната комисия Георги Близнашки призна, че намерението на неговата партия е след поправките в конституцията в новия Закон за въоръжените сили да се разпише военната подготовка.

“Явно, че се върви към професионализация на българската армия, но всеки български гражданин трябва да получи подготовка за защита на отечеството”, обясни той.

Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов оправда текста с възникването на инцидента ситуация за защита на националната сигурност, при която ще е необходима предварителна подготовка за гражданите.

Няма как да изпълните подготовката, след като възникне необходимостта от защитата, каза Стоилов. По думите му отказът за подкрепа на предложения конституционен текст може да се окаже косвен стимул за измяната и предателството към отечеството.

Задължителна паравоенна повинност

От СДС и ДСБ се обявиха против тези текстове, като обвиниха управляващите, че запазват възможността казармата да продължи да съществува и създават противоречиви трактовки в основния закон.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че тази поправка в основния закон е половинчата.

“Вие от една страна задължавате армията да гарантира суверенитета на страна, но от друга не ѝ казвате как да го направи”, посочи Костов от парламентарната трибуна. Той  разкритикува липсата на текстове, които ясно да показват, че армията върви към пълна професионализация.

По думите му в конституцията трябва да ясно да се разпише, че България е част от колективната система за сигурност на НАТО.

“С този текст ще вменим като постоянно задължение на българския гражданин, че трябва да бъде обучаван без значение от ситуацията около страната”, добави  Костов.

Така се въвежда възможност за ревоенизацията на българското общество и за задължителна военна или паравоенна повинност, заяви Константин Димитров (ДСБ).

Според зам.-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова всеки български гражданин е длъжен да защитава отечеството, но няма необходимост от  задължително военно обучение. България може да гарантира своята сигурност веднъж чрез професионална армия, втори път чрез колективните системи за сигурност, постигнати през членството в НАТО и ЕС, каза Михайлова.

Създаване на опълчение

Лидерът на ПГ на ОДС Петър Стоянов заяви, че първоначално смятал да подкрепи предложения текст, но по време на дебата се убедил, че той означава въоръжаване на българските граждани и създаване на опълчение.

Според Филип Димитров от ОДС зад новия конституционен текст стоят “тайни сили”, които са против отпадането на отменената със закон задължителната военна служба.

Дебатът се разпростря извън обсъжданите поправки, като депутати поставиха въпроса за способността на въоръжените сили да гарантират сигурността на страната, както и за числеността на българската армия.

Ангел Найденов от Коалиция за България обърна внимание, че понякога въоръжените сили включват армията, но не се изчерпват с нея. Той поясни, че в текста не е казано подготовката "на всички" или "всеки български гражданин", а на български граждани.

Според независимия депутат Станчо Тодоров професионалната армия няма да защити военните интереси на България. Той се  аргументира с баналната “мъдрост”, че "мъжът е мъж, когато мине през казарма, а жената е жена, когато роди".

В подкрепа на оспорвания текст независимият депутат Петър Берон посочи, че не може да останем с 30 000 полувойници да защитават страната от военно нападение. Някаква подготовка е необходима, затова трябва да има закон за резерва, каза Берон.

Позицията на “Атака” беше против отпадането на казармата. 

Промените в основния закон за дейността на въоръжените сили са свързани с приетите миналата година изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили за професионализация на Българската армия и отпадане на задължителната наборна военна служба от 1 януари 2008 г.

Споделяне

Още от България