Военни части и сълзотворен газ спряха пореден протест в Каракас

Военни части и сълзотворен газ спряха пореден протест в Каракас

Хиляди хора се събраха отново за протести в столицата на Венецуела – Каракас. Няма сигнали за отслабване на антиправителственото движение, а жертвите на политическите безредици през последните седмици вече станаха 29, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Множеството от демонстранти премина през центъра на Каракас в опит да стигне до националния омбудсман Тарек Уилям Сааб, отбелязва Асошиейтед прес. 

Полицията обаче спря шествието, използвайки сълзотворен газ. Като мярка срещу евентуални демонстрации военни части са разположени и край Националния избирателен съвет и Върховния съд. 

Опозицията настоява Сааб да започне дело срещу съдиите от Върховния съд, който през март се опита да отнеме правомощия от парламента. По-късно съдебното решение бе оттеглено на фона на критиките от международната общност. 

Жертвите на безредиците вече станаха 29, след като 20-годишен демонстрант загина, ударен в главата от контейнер със сълзотворен газ. За други две жертви бе съобщено вчера. Протестите срещу президента Николас Мадуро, разтърсващи страната от началото на април, доведоха до най-тежката вълна от насилие от 2014 г., припомня Ройтерс. 

Демонстрантите настояват за избори, чрез които да се сложи край на продължаващото вече две десетилетия управление на социалистите. За гнева допринася и жестоката икономическа криза. Кризата разтревожи страните в региона, като 16-те членки на Организацията на американските държави поискаха извънредно заседание, посветено на Венецуела. 

Провеждането на заседанието зависи от Боливия, съюзник на Венецуела, която е временен председател на организацията. Каракас заплаши да се оттегли от регионалното обединение, ако то предприеме мерки срещу Венецуела, припомня ДПА.

Още от Свят

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?