Военни части и сълзотворен газ спряха пореден протест в Каракас

Военни части и сълзотворен газ спряха пореден протест в Каракас

Хиляди хора се събраха отново за протести в столицата на Венецуела – Каракас. Няма сигнали за отслабване на антиправителственото движение, а жертвите на политическите безредици през последните седмици вече станаха 29, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Множеството от демонстранти премина през центъра на Каракас в опит да стигне до националния омбудсман Тарек Уилям Сааб, отбелязва Асошиейтед прес. 

Полицията обаче спря шествието, използвайки сълзотворен газ. Като мярка срещу евентуални демонстрации военни части са разположени и край Националния избирателен съвет и Върховния съд. 

Опозицията настоява Сааб да започне дело срещу съдиите от Върховния съд, който през март се опита да отнеме правомощия от парламента. По-късно съдебното решение бе оттеглено на фона на критиките от международната общност. 

Жертвите на безредиците вече станаха 29, след като 20-годишен демонстрант загина, ударен в главата от контейнер със сълзотворен газ. За други две жертви бе съобщено вчера. Протестите срещу президента Николас Мадуро, разтърсващи страната от началото на април, доведоха до най-тежката вълна от насилие от 2014 г., припомня Ройтерс. 

Демонстрантите настояват за избори, чрез които да се сложи край на продължаващото вече две десетилетия управление на социалистите. За гнева допринася и жестоката икономическа криза. Кризата разтревожи страните в региона, като 16-те членки на Организацията на американските държави поискаха извънредно заседание, посветено на Венецуела. 

Провеждането на заседанието зависи от Боливия, съюзник на Венецуела, която е временен председател на организацията. Каракас заплаши да се оттегли от регионалното обединение, ако то предприеме мерки срещу Венецуела, припомня ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?