Военни хеликоптери стават линейки и пожарни

Борисов разпореди преустройството, за което обаче липсват каквито и да било разчети

Военни хеликоптери стават линейки и пожарни

Правителството смята да използва военните хеликоптери за линейки и пожарни. Премиерът Бойко Борисов разпореди във вторник машините да бъдат преоборудвани, за да изпълняват новите задачи.

"Имаме хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които може да ги преоборудваме за горски пожари. Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме човешки животи. Имаме я техниката. Не е нужно да се купуват нови хеликоптери", заяви Борисов по време на правителственото заседание в четвъртък.

Борисов поема ангажимент правителството да намери средства за поддръжката на хеликоптерите, които към момента не летят.

В отговор вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов казва, че първо трябва да се направи финансова сметка колко ще струва ремонтът на хеликоптери, които сега не се ползват.

"Наистина има достатъчно техника, с която може да задоволим и нуждите на здравеопазването, на МВР по отношение на пожари и други бедствия, при които се използват хеликоптери. Работи се по въпроса", допълва министърът.

Въпреки оптимизма на Борисов е много съмнително дали правителството ще намери средствата и дали идеята на Борисов ще се окаже рентабилна.

Заради липсата на средства за поддръжка от 12 налични машини "Кугър" летят само 3 и тази ситуация е от години.

В момента не летят и трите транспортни самолети "Спартан", които често са ангажирани в донорски ситуации или други животоспасяващи операции.

За гасенето на пожари армията от години разчита на старите съветски хеликоптери Ми 17, които са базирани в авиобазата "Крумово".

За тяхната поддръжка са необходими далеч по-малко средства, но през последните години на няколко пъти се оказваше, че трябва да се правят спешни поръчки, за да се осигурят поне две машини, които да са в състояние да летят.

Споделяне

Още по темата

Още от България