Военни хеликоптери в помощ на жадни крави в Швейцария

Военни хеликоптери започнаха да носят вода на хиляди жадни крави в швейцарския кантон Во, предаде Ройтерс. Животните бедстват в жегата, обхванала голяма част от Европа в последните дни.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Големи червени пластмасови контейнери, окачени на машините "Супер Пума", доставят от няколко дни вода  до ферми в планината Юра (или Жюра) и в подножието на Алпите, след като се оказа, че около 40 хиляди крави по пасищата страдат от липса на вода.  

Предоставената от армията вода до ферми с достъп до пасищата се претоварва на техни цистерни, за да стигне до животните, или се изсипва директно при тях.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Помощта е била поискана от няколко десетки фермери на специална гореща линия, тъй като добитъкът изнемогвал от жажда.

"Ползвам под наем това пасище от 13 години и преди също се е налагало да доставяме вода за животните по въздуха, но никога толкова много", казва Грегоар Мартин, които има ферма с 68 крави и 90 глави друг добитък.

"Преди две години отново армията ни помогна, но дългосрочно не може да продължава така", допълва той пред местна телевизия.

Положението се усложнява от невижданата жега в страната, каквато не е имало от 1921 година.

За да помогне на селските стопани да се справят с последиците от сушата, Швейцария ще намали тарифите за внос на фуражи за добитък и ще предложи безлихвени заеми, заяви федералното правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят