Военни и цивилни отново излизат на протест срещу условията в системата на отбраната

Напускащи били несъгласни с политиката на ръководството

Сн. БГНЕС

Военнослужещи готвят ново протестно шествие срещу лошите условия на труд в армията, липсата на сигурност за кариерно развитие и непрекъснато променящите се условия за пенсиониране.

 

Военните нямат право на протест и се очаква шествието отново да бъде организирано под надслов в подкрепа на армията и държавата. От единствената професионална организация във въоръжените сили, офицерска легия ”Раковски", съобщиха пред Mediapopol, че до 20 януари ще има решение кога точно ще се проведе шествието. Бивши и сегашни военни обсъждат възможността да организират и символична панихида за българската армия по същото време.

 

Шефът на легията майор Иван Милов, който от скоро излезе в резерва, с официален мотив "несъгласие с политиката на ръководството на МО", каза, че се очаква в шествието да се включат много бивши военни, ветерани, членове на патриотични организации и други.

 

Този път шествието ще бъде подкрепено и от цивилни служители в системата на Министерството на отбрана, съобщи председателят на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов.

 

Заради лошите условия на труд и въвеждането на пенсионна възраст стотици военни напуснаха по собствено желание армията през тази и миналата година. Според бившия кадровик на МО Иван Иванов става дума общо за около 2400 души.

 

Наскоро дори политическото ръководство призна, че се е налагало на военните сами да си купуват част от необходимото им оборудване за изпълнение на служебните им задължения. От легия ”Раковски” твърдят, че в последно време военните са принудени да купуват дори крушки и санитарни консумативи.

 

Милов съобщи, че много от колегите му са подали молби с мотив "несъгласие с ръководството", но те са били посрещнати с безразличие от политическото ръководство на министерството. Военните организираха шествие и миналата година, но досега от ръководството не са провели разговор с тях, на които да обсъдят проблемите им.

 

Военнослужещи прогнозират, че ако тази година се заговори отново за някакви промени, свързани с условията за пенсиониране и социалния им статус, ще последва нова вълна напускащи. Според Милов това се дължи на загубеното доверие в политическото ръководство.

 

Тодор Воденов съобщи, че много напускащи има и сред цивилните служители. Основно това са хората с най-ниски заплати и кадрите от научните институти.

 

Воденов каза, че от синдиката всеки ден търсят среща с някой от политическото ръководство на министерството, но не са получили съгласие за такава до момента.

 

Според Аню Ангелов армията няма кадрови проблем, като в края на миналата година заяви в интервю за в. "24 часа", че напускат само офицери, загубили перспектива за развитие.

 

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, който досега не показваше публично интерес към армията, обаче за пръв път заговори за проблеми и обяви "своята загриженост от обстоятелството, че много млади офицери, сержанти и войници по собствено желание напускат армията".

Споделяне

Още по темата

Още от България