Военни излязоха на "мирно шествие" срещу пенсионните промени

Управляващите не се отказват да им отнемат привилегиите

Военни излязоха на "мирно шествие" срещу пенсионните промени

Военни и техни близки излязоха в неделя на протест срещу въвеждането на пенсионна възраст и лошите условия на труд, обявен като "мирно шествие в подкрепа на армията и държавата".

Събитието, организирано от единствената професионална организация в армията легия ”Раковски”,  започна с минута мълчание в памет на загиналите за България.

”Малко сме, но показваме нашата гражданска позиция”, заяви председателят на легията майор Иван Милов.

Военните заявиха, че са готови да помогнат на държавата да преодолее кризата и разбират тежката ситуация, в която се намира. Те се отказаха от планираното 9-процентно увеличение на заплатите, но настояват да се запазят сегашните условия за пенсиониране само със стаж.

Те нямат право нито на синдикална дейност, нито на протести и затова обявиха, че провеждат мирно шествие в подкрепа на държавата и армията.

Военни неофициално заговориха още миналата седмица за натиск срещу готвещите се за протести.

Според  организаторите на шествието по-малкият брой присъстващи, според различни оценки между 200 и 300 души, се дължи и на ангажираността на хората в армията, които не могат да се освободят от служебни задължения, за да се включат в събитието. Част от присъстващите коментираха, че по поделенията са били организирани различни мероприятия за неделния ден, за да се попречи на по-широко присъствие на шествието.

“Разединени е много по-лесно да бъдем пречупени, да бъдем манипулирани. Колегите, които са тук, поеха огромна гражданска отговорност”, заяви още Милов.

Организаторите заявиха, че не искат военните да бъдат противопоставяни на други съсловия заради техни искания и призоваха за обединение.

"Можем да се обединим не само по повод на война. Ние сме обявили нашата позиция, че не сме съгласни с промяната в правилата за пенсиониране на военнослужещите. Непонятно е защо такава промяна се прави единствено за състава на Българската армия", каза още Иван Милов.

Полицаите, за разлика от военните, ще продължат да се пенсионират при сегашните условия, но няма да получат увеличение на заплатите. 

Oт легия "Раковски" настояват поне за гратисен период при въвеждането на новите правила, които според тях са предложени без дебат в "89-та минута на мача". Военните обявиха, че се отказват от повишението на заплатите, но настояват да се запазят сегашните условия за пенсиониране.

Полицаите, за разлика от военните, ще продължат да се пенсионират при сегашните условия, но няма да получат увеличение на заплатите. 

Борисов: Репресивният апарат имаше привилегии при комунизма, сега са други приоритетите

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев и военният министър Аню Ангелов присъстваха по същото време на събитие в Крумово във връзка с 100-годишнината на военната авиация. Плевнелиев вече подкрепи Ангелов за въвеждането за пенсионните промени, които са обвързани с 9-процентното увеличение на заплатите.

В неделя Плевнелиев и Ангелов обявиха, че няма да се допусне оставането на сегашните условия за армията. Според държавния глава "това, което се случва в българската армия не е само прищявка на един или двама, а това е логическо, последователно". 

"Обикновено аз не танцувам много добре танго, така че крачка напред, две крачки назад не ми отива. Това е обосновано, това е европейска практика", каза от своя страна Ангелов, цитиран от Дарик радио.

Премиерът също подкрепи промените, свързани с военните.

"По времето на комунизма репресивният апарат на държавата ползваше много привилегии. Приоритети при нас са образованието, здравеопазването, културата, археологията, да възстановим спортните бази. В най-голямата криза платихме най-голямата техника, за какво могат да са недоволни. Всички искаме високи заплати, но бюджетът на държавата е това", каза Борисов, пропускайки факта, че военните се отказаха от исканията си за по-високи заплати.

Съкращения и лоши условия

Основната причина за шествието стана намерението на правителството да въведе пенсионна възраст за военните. Напрежение в армията обаче се създаде още със закриването на някои поделения в рамките на преструктурирането на армията. 

Освен това дори политическото ръководство призна, че се е налагало на военните сами да си купуват  част от необходимото им оборудване за изпълнение на служебните им задължения.

От легия ”Раковски” твърдят, че в последно време военните са принудени да купуват дори крушки.

Пенсионната възраст

В момента изискването за пенсиониране е само за стаж 27 години, от които 2/3 в системата, като до миналата година изискването бе за 25 години стаж. Според сегашното предложение, военните ще могат да получат 20-те заплати обезщетение при 27-години трудов стаж. Пенсия обаче ще започнат да получават при навършване на съответната възраст за пенсиониране според званията - за сержантите и младшите офицери 52 г., за старши и висши офицери – 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 г. и 44 г.

Военният министър Аню Ангелов на няколко пъти обяви, че няма напрежение в армията, а недоволните са една малка група хора, които са пряко засегнати от промените. Според разчетите на МО в армията има 1300 души, които вече са натрупали стаж за пенсия.

Ангелов определи липсата на пенсионна възраст като единствената привилегия за военните, тъй като това не било практика в НАТО.

Тези коментари на Ангелов обаче бяха разчетени от военните като опит да се противопоставят офицери на войници и сержанти.

Планира се още платеният годишен отпуск на военните от 40 дни вече да се брои не като работни, а като календарни дни и така да се намали с около 10 дни. Тази мярка обаче няма да доведе до нищо реално, тъй като Ангелов обясни, че военнослужещите ще могат да докладват няколко пъти в годината отпуската само в работни дни и така няма да усетят промяната.

Споделяне

Още по темата

Още от България