Военни полицаи поеха охраната на пленарната зала на парламента в Каракас

Военни полицаи поеха охраната на пленарната зала на парламента в Каракас

Военни полицаи поеха охраната на пленарната зала на Националното събрание (парламента) на Венецуела, съобщи испанската информационна агенция ЕФЕ.

Според източниците на ЕФЕ агентите на военната полиция влезли в залата късно вечерта. Целта била да се гарантира сигурността на новоизбраното Учредително събрание. То ще заседава в същата сграда, в която работи и опозиционният парламент.

Президентът марксист Николас Мадуро обяви, че на 4 август ще се състои първото заседание на Учредителното събрание. То има задачата да прекрои конституцията и системата на управление, за да заздрави властта на Мадуро и на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела.

Освен това събранието смята да извърши чистка в Генералната прокуратура на Венецуела, чиято ръководителка Луиса Ортега Диас е основният юридически опонент на беззаконията на режима.

Междувременно главната прокурорка съобщи, че е започнала разследване по подозренията за изборни измами на вота за Учредително събрание в неделя, предаде Франс прес.

"Информирам ви, че възложих на двама магистрати да разследват четиримата директори на Националния изборен съвет заради този много скандален акт", каза Ортега в ефира на Си Ен Ен.

"Смартматик", фирмата производител на технологии за електронно гласуване, създала избирателната система, която Венецуела ползва от 2004 г., заяви вчера, че данните за избирателната активност при гласуването за Учредително събрание на Венецуела са били фалшифицирани, припомни ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?