Военни самолети нападнаха отново цели в либийската столица

Неидентифицирани военни самолети нападнаха отново цели в либийската столица Триполи в неделя, часове след като силите от либийския град Мисрата превзеха най-голямото летище в Триполи, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни жители.

Призори жители на столицата са чули самолети, последвани от звука на експлозии, но не са известни други подробности. През последните седмици в Либия се водят най-тежките боеве от сблъсъците за сваляне на Муамар Кадафи през 2011 година.

Генералът ренегат Халифа Хафтар обяви война на ислямистките сили, което допринесе за нарастващата анархия в страната, производителка на петрол, отбелязва агенцията.

Силите на Хафтар поеха отговорност за въздушни нападения срещу Триполи миналата събота и неделя, насочени срещу групата "Либийска зора" от град Мисрата. Вчера групировката обаче съобщи, че е превзела главното летище на Триполи от съперническа фракция от западния либийски град Зинтан. В борбата за сваляне на Кадафи бойците от Мисрата и от Зинтан се биеха рамо до рамо, но по-късно отношенията им се влошиха и тази година превърнаха части от Триполи в бойни полета. По данни на ДПА, получени от говорител на групировката без независимо потвърждение, те са влезли в летището, след като са установили контрол над стратегическата база Накила.

Либийският парламент обяви "Либийска зора" и "Ансар аш Шариа" за терористични организации и "законни цели за либийската народна армия". Освен това либийският парламент свали главнокомандващият на армията генерал-майор Абдел Салам Гадала, защото не е успял да спре настъплението на ислямистките милиции към Триполи. Късно снощи депутатите гласуваха в град Тобрук на негово място да бъде назначен полковник Абдел Разек ан Назури.

Председателят на парламента Акила Салех отново призова ООН да се намеси в Либия, "за да защити либийците и да спре насилието". Според него насилието се подклажда от "чужденци", предлагащи оръжие и пари на някои от страните. Те ще бъдат разкрити, като му дойде времето, обеща Салех.

Съседните на Либия държави и Западът се притесняват, че Либия ще се превърне в провалена държава. Слабото правителство не успява да контролира въоръжените фракции, а говорител на силите от Мисрата призова за създаването на нов парламент, като се възстанови старият "Генерален национален конгрес".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?