Военни се отказват от участие във втория батальон за Ирак

Отказват се кадрови военни, които вече са одобрени за участие във втория български контингент за Ирак, призна днес пред журналисти шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев. Той обаче не спомена какъв е броя на отказалите се от участие в мисията.

Колев съобщи, че има проблеми с подготовката на втория батальон, които са свързани с набирането на специалисти в областта на медицината и логистиката. Колев добави, че в процес е и попълването на екипировката и на материалните средства за контингента и изрази надежда, че до 5 януари всичко ще приключи.

При сформирането на втория контингент бе замислено в него да бъдат включени повече военни полицаи и икономисти , които да помагат при опазването на обществения ред и възстановяването на региона. Очакванията на шефовете в отбраната бяха, че след като повишат командировъчните, ще успеят да сформират батальона.

След залавянето на Саддам Хюсеин обстановката в Кербала, където се намира българският контингент, е спокойна, каза още ген. Колев, цитиран от БТА. Той посочи, че се взимат необходимите мерки, за да не пострадат българските военнослужещи, но не се прави нищо специално, защото всичко е описано в оперативните планове.

Ген. Колев оцени като голям успех залавянето на бившия иракски лидер Саддам Хюсеин. След тази акция се очаква процесът на стабилизиране на Ирак да се ускори, посочи началникът на ГЩ. Той изрази надежда, че задържането на Саддам Хюсеин няма да активизира терористичните групи, които продължават атаките си срещу коалиционните сили.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?