Военни ще инспектират близо 7500 апартаменти дали имат санитарен фаянс

Министерството на отбраната (МО) е получило 211 оферти за закупуване на жилища. Офертите са за 7498 апартаменти в 24 града в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството в понеделник.

Военното министерство планира до края на мандата да похарчи 25 млн. лева за закупуването на жилища, които да бъдат ползвани от нуждаещите се бойци. За целта бе обявен конкурс, като крайният срок за подаването на оферти изтече на 20 март.

Всички предложения ще бъдат разгледани и в едномесечен срок ще стартират преговорите с кандидат-продавачите. Експерти ще проверят приетите документи, след което предложенията ще бъдат предоставени на 15-членна комисия от военнослужещи. Тя ще извършва огледи на място на всички обекти и ще даде писмени становища и предложения за одобрените.

Изискванията на МО, което дълги години разменяше и продаваше имоти на безценица, не са малко. Предложените жилища трябва да са в масивни сгради, построени след 2003 г., апартаментите да са ''компактно разположени в един и същи вход“, жилищата да са с кухненско оборудване и санитарен фаянс, да са топлоизолирани, дограмата да е със стъклопакет, за жилищата над четвърти етаж да има асансьор, да има гаражи, тротоари, зелени площи и ред други.

За избора за купуване на определен обект ще се вземат предвид мястото, цената, качеството на изпълнение, инфраструктурата, удобната транспортна връзка, съобщиха от МО.

Към момента картотекираните с жилищен проблем в системата на армията са 16 518 военнослужещи. Най-голям брой картотекирани има в София, Плевен, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Хасково, Асеновград и Карлово.

Споделяне

Още от България