Военни учения на НАТО в Черно море

Снимка: БГНЕС

Многонационално военноморско учение "Сий брийз-2015" започва в Одеска и Николаевска област на Украйна, както и в северозападната част на Черно море, съобщиха информационните агенции.

Маневрите ще продължат до 12 септември; ще се тренира "многонационална операция по сигурността в кризисен регион", съобщи министерството на отбраната в Киев.

Учението се очаква да повиши равнището на доверието и на сигурността в региона, да подобри съвместимостта между военноморските сили на Украйна и военноморските сили на страните членки и партньори на НАТО, допълни ведомството.

Тазгодишните маневри "Сий брийз" ще бъдат най-мащабни от всички досега. В тях ще участват около 2500 военнослужещи от различни страни. Украйна по-специално е изпратила хиляда военни, 9 кораба, 8 самолета и хеликоптера, близо 50 единици бронирани машини, а украинската гранична служба - десетина патрулни катера.

Въоръжените сили на САЩ ще бъдат представени с около 1000 военнослужещи с въоръжения и бойна техника, 5 кораба, 2 подводници, 6 самолета и хеликоптера, 40 бронирани машини.

Другите държави - членки на НАТО и партньори на пакта, участват с общо около 500 военнослужещи с въоръжения и бойна техника, 6 кораба, 3 подводници, 6 самолета и хеликоптера, 10 единици бронирани машини.

Споделяне

Още от Свят