Общественият съвет към Министерството на отбраната "пусна кепенците"

Военните да затворят границата за бежанците от Сирия и да се установят виновните за разрухата на България

Ангел Найденов: Не бих съветвал никой да тества способностите на българската армия

Военните да затворят границата за бежанците от Сирия и да се установят виновните за разрухата на България

"Тук се говори много за националната сигурност, но се разбира малко от нея".
Участник в обществения съвет към МО

Общественият съвет към военното министерство доби абсурдни измерения. Органът, който би трябвало да формира политики и да контролира дейността на ведомството, в понеделник се изчерпа с призива военните да затворят границата за бежанци и да се потърси отговорност на виновниците за унищожаване на българската армия.

Военният министър Ангел Найденов от своя страна успокои, че въпреки лошото техническо състояние на въоръжените сили и намаления отбранителен потенциал, не би "съветвал никой да тества способностите на българската армия". Съветът роди и някои конкретни предложения, като например да отпадне ДДС за специалната продукция и така да се облекчи финансово ведомството, както и да бъде формирана специална комисия за установяване на отговорните за лошото състояние на армията и икономиката на страната.

Предварително обявената тема на поредното заседание на обществения съвет бе свързана с амбицията на новото политическо ръководство да предприеме за пръв път цялостен стратегически преглед на сигурността и отбраната, както и нов преглед на структурата на въоръжените сили.

Тези въпроси са популярни в голямата експертна общност в сектора, която е предимно от бивши военни, и бе нормално да минат през съвета. В крайна сметка заседанието бе прекратено предсрочно въпреки призивите да не се "пускат кепенците" докато всичките граждански организации не си кажат думата. Традиционно се стигна и до разправия кой, кога и колко да се изказва. Заседанието бе отбелязано и от присъствието на емблематичния "протестиращ" в подкрепа на кабинета "Орешарски" Бисер Миланов по прякор Петното.

Генералният щаб да затвори границата

Предложението, което получи най-шумна подкрепа по време на заседанието, бе армията да затвори границата за бежанците. "Веднага", настоя Мадлен Кирчева от "Гражданска инициатива за невъвличане на България във война със Сирия и Иран“.

Венелин Новаков от Национална инициатива "Социална солидарност" коментира, че е срамно, ако "не можем да си затворим границата", и допусна възможност, ако армията не си свърши работата, да се задействат доброволци.

Самият военен министър Ангел Найденов, който сподели пред журналисти, че приема бежанците като заплаха за сигурността, припомни, че България има възможност да затвори границата, но само като краен вариант.

Митко Грозев от Национален фронт "България" припомни 1670-годишнината от Втория вселенски църковен събор в Сердика, която "тогава е била нещо повече от Брюксел за Римската империя", констатира, че обстановката е взривоопасна и обясни, че "тук се говори много за националната сигурност, но се разбира малко от нея".

Йордан Бонев от движението на Бисер Миланов "Свобода" пък предложи да се извърши ревизия кой е виновен за унищожаването на армията. Идеята е представители на неправителствени организации да направят комисия за установяването на отговорните.

Николай Колев-Босия пък съобщи, че е дал на прокуратурата предшествениците на Ангел Найденов, и коментира трагичното състояние на авиацията.

В края на разговорите Мадлен Кирчева от Гражданска инициатива за невъвличане на България във война със Сирия и Иран взе думата, като се осъмни и в неправителствените организации.

"Вие, които лапате с външно финансиране, не знаете как страда този народ... Пародия на обществен съвет", отсече Мадлен Кирчева и обясни за "геноцида" и "психическия тормоз" над българите.

Всички сме виновни за погрома на българската армия

Това призвание направи председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев.

Оценката му бе подкрепена от председателя на Обществения съвет по въпросите на отбраната, в който членуват повече от 20 организации, ген лейтенантът от резерва Кирил Цветков, който коментира, че е достигнато най-ниско ниво на отбранителния потенциал на страната. В края на дебата тезата за "намаления отбранителен потенциал" бе разпозната и от военния министър Ангел Найденов.

Николай Колев пък коментира след заседанието, че ловните дружини вече са в състояние да превземат България.

Георги Пешев от Асоциацията на комуникационни и информационни специалисти предложи един "дипломатичен ход" на министъра, който би бил от полза за цялата нация – отменяне на ДДС върху специалната продукция. Калина Панайотова от Центъра за европейски и международни изследвания от своя страна констатира, че на масата няма много жени и повдигна въпроса за равнопоставеността на половете. Военният министър обаче припомни, че в България жените в армията се движат между 12 и 14% или над средния процент за НАТО.

Много от участниците се обявиха за необходимостта експертни групи да работят по стратегическия преглед на сигурността, а Найденов се ангажира да представя пред съвета всеки етап от работата по проекта.

Друго предложение бе за откриване на публичен интернет форум за препоръки и дискусии около предстоящите прегледи. Бе изказано и твърдение, че участниците в т.нар. пенсионерски организации на бивши военни имат по-висок професионализъм и експертиза отколкото в държавните органи и те трябва да се използват.

_______________

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още по темата

Още от На фокус

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?