Военните готвят храна за бежанците

Държавата за първи път осигурява храна за бежанците, след като храненето на имигрантите и лошите условия на живот в центровете в България бяха критикувани от ООН.

В бежанския център в столичния квартал ”Враждебна” от 1 февруари започва да се сервира храна два пъти дневно на чуждите граждани, потърсили убежище у нас. Храната ще се приготвя във военни поделения, съобщи бТВ.

”Държавната агенция за бежанците (ДАБ) още няма подготвени места за приготвяне на храна. Върховният комисариат за бежанците пое ангажимента до два месеца да има кухни в центровете в Харманли, ”Враждебна” и ”Военна рампа”, обясни зам.-председателят на ДАБ Васил Върбанов.

”Дотогава се обърнахме към армията. За днес е приготвена яхния от нахут за над 2000 души. Готвачите са преминали кратки курсове с арабски готвачи и храната е по вкуса на търсещите закрила”, обясни Върбанов.

Досега бежанците получаваха само храни от дарения, което не е достатъчно, не стига и помощта от 65 лева месечно на човек. Това е сумата, която не може да се превишава, тъй като е равна на абсолютния жизнен минимум и за българите.

Храненето на потърсилите хуманитарен статут беше основно критикувано от международните правозащитни организации.

 ООН дори препоръча за следващите три месеца бежанците, регистрирани в България и стигнали до държави от Европейския съюз, да не бъдат връщани заради условията на живот у нас.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?