Военните и опозицията в Судан постигнаха споразумение за поделяне на властта

Военните и опозицията в Судан постигнаха споразумение за поделяне на властта

Управляващият преходен военен съвет в Судан и коалиция от опозиционни и протестни организации постигнаха споразумение за поделяне на властта за преходен период до произвеждането на избори, предаде Ройтерс

Военният съвет и Съюзът за свобода и промяна са се споразумели да управляват Судан на ротационен принцип в преходен период, който ще продължи около три години. Това съобщи на пресконференция посредникът от Африканския съюз Мохамед Хасан.

Двете страни, които преговаряха в Хартум през последните два дни, са се споразумели да сформират независимо технократско правителство. Те са се договорили за независимо разследване на проявите на насилие от последните седмици.

Двете страни са се договорили да отложат създаването на законодателен съвет.

Договореният между суданските военни и опозицията преходен съвет ще управлява Судан три години и три месеца. Това съобщи телевизионният канал "Ал Хадас". Преходният съвет ще се състои от петима военни и пет граждански лица. Първият председател ще бъде назначен за срок от 21 месеца и ще бъде от представителите на въоръжените сили. След това за оставащите 18 месеца ще го смени гражданско лице.

Опозиционната коалиция "Декларация за свобода и промени" ще отговаря за съставянето на временно гражданско правителство, което ще се подчинява на Преходния съвет. След като тези стъпки бъдат направени, се предвижда да бъде сформиран независим законодателен орган и съвместна национална комисия за разследване на гибелта на демонстранти при различни протестни акции през последните месеци.

В сряда в суданската столица беше възстановен преговорният процес. Страните обсъдиха въпроси на бъдещето устройство на Судан. Главната цел беше да бъде създаден управляващ орган. Посредници в преговорите са Етиопия и Африканският съюз.

Лидерите на продемократичното движение в Судан приветстваха днес споразумението за подялба на властта с управляващия военен съвет и я окачествиха като победа на "революцията" им, което поражда надежда за край на продължаващото от три месеца противопостяване с генералите и на смъртоносното насилие, предаде Асошиейтед прес.

"Днес нашата революция спечели и нашата победа блести", заяви във Фейсбук Асоциацията на суданските професионалисти, която беше в авангарда на протестите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?