Военните имоти като голяма черна дупка

Охраната им гълта милиони левове, но въпреки това те са подложени на разграбване

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Страдащото системно от липса на финанси военно министерство вече десетилетие не може да реши проблема с ненужните имоти, които продължават да генерират всяка година милиони левове загуба. Само през миналата година за охраната им са отишли близо 14 млн. лева. Тази година за същата цел са планирани около 9 млн. лева, но не е изключено сумата отново да набъбне.

Към момента има общо 1143 освободени имоти, като едва 290 от тях се охраняват, показва справка на МО, поскана от Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

Затова често имотите са обект на разграбване, а някои от тях вече напомнят лунен пейзаж.

През миналата година са установени осем случая на посегателства, включително спрямо охранявани имоти на ведомството. Стойността на нанесените щети е над 40 хиляди лева. Затова министерството готви искове срещу три охранителни фирми, допуснали разграбването.

Провалът на МО като брокер на имоти

На този фон военното министерство се провали като брокер на имоти и реализира някои от най-скандалните замени и продажби през последните години. Част от тях минаха и през прокуратурата, която обаче традиционно не проявява голяма успеваемост при тези разследвания.

В същото време министерството много трудно се освобождава от не толкова апетитни имоти, въпреки че е готово дори безвъзмездно да ги предостави на общините.

През миналата година военното министерство е успяло да продаде общо 33 имоти с отпаднала необходимост за близо 5.6 млн. лева.

През 2016 г. са стартирали общо 145 тръжни процедури за продажба на имоти с отпаднала необходимост, като за повечето от тях не са се явили кандидат купувачи.

Тази година картината е още по стряскаща - от проведените 12 тръжни процедури за продажба на имоти с отпаднала необходимост за МО и БА, няма продаден нито един имот.

Скромни доходи от наем

Военното министерство все пак успява да генерира скромни доходи от имотите.

През миналата година е получило близо 290 хиляди лева от наеми, а тази година се очакват още 260 хиляди.

През последните години редовно се повдига въпросът дали не е необходимо да се формира специализирана агенция, която да поеме управлението на всички ненужни имоти. Досега обаче няма движение по него.

Министерството на отбраната не успява да се справи и е далеч от намирането на крайно решение, въпреки политическите заявки на няколко последователни правителства.

Така вместо проблемът постепенно да се решава, имотите продължават да се натрупват заради все по-намаляващите функции на армията и от под 900 през 2011 година броят им вече гони 1200.

Споделяне

Още по темата

Още от България