Военните министри от НАТО ще обсъдят разполагането на тежки въоръжения в Европа

Йенс Столтенберг

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят идната седмица в Брюксел разполагането на военна техника в Източна Европа, заяви в четвъртък генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той говори на съвместна пресконференция във Варшава с полския военен министър Томаш Шемоняк, след като двамата посетиха полигона, където се провежда натовското учение "Ноубъл джъмп" (Благороден скок) на територията на Полша.

"Военната техника трябва да бъде разположена на подходящи пунктове. Ще обсъдим това другата седмица. Надявам се да бъдат приети решения къде в Източна Европа ще бъдат разположени тези сили", посочи той.

Шемоняк добави, че става дума за дислокация на военно оборудване и техника за една бригада в пет страни от НАТО. "Ние сме готови от логистична военна точка и чакаме решенията на Вашингтон. Очакваме те да бъдат приети през близките седмици и се надяваме да бъдат положителни", отбеляза Шемоняк.

Миналата седмица в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че Пентагонът разглежда въпроса за разполагане в Източна Европа на тежки оръжия, в това число танкове и БТР-и, с които в случай на необходимост на бъдат снабдени 3-5 хиляди войници. Складове за такива оръжия трябва да се появят в Полша, балтийските страни, България, Румъния, а вероятно и в Унгария.

На днешната пресконференция Шемоняк посочи и възможни места в Полша за разполагане на такива складове. Според него Полша разчита на "ротационно присъствие" на американски военни в страната, което с течение на времето да стане постоянно.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър ме увери, че американските войници ще останат в Полша най-малко до 2016 г. Но всички добре знаят, че те ще останат тук толкова дълго, колкото е необходимо. А щом е така, то изграждането на складове за оръжието е резултат на прагматичен анализ. Много по-удобно и евтино е да имаш всичко на място, отколкото всеки път да прехвърляш тежко оборудване. За нас това е прекрасно решение, обясни полският военен министър.

Столтенберг и Шемоняк споделиха впечатленията си от провеждащите се в Полша учения на новосъздадените натовски Сили за бързо реагиране на полигона в Жаган. В тях участват 2000 войници от 9 страни членки на алианса и около 500 единици военна техника.

"Тези учения са символ на това, че нашите обещания се изпълняват. Впечатлен съм от професионализма на войниците и от тяхното взаимодействие. Ние работим като единно цяло. НАТО е готова. В състояние сме в бъдеще да защитаваме нашите съюзници. Благодарение на силите за бързо реагиране готвим НАТО за външните заплахи", отбеляза генералният секретар на алианса.

Той посочи, че "НАТО ще увеличи два пъти силите си за бързо реагиране от 13 000 до над 30 000 войници, а също така ще създаде в Полша и "неголям щаб". "Всичко това са елементи от обширен план за повишаване на бойната готовност на нашите сили", подчерта Столтенберг.

Шемоняк на свой ред напомни, че наближава срещата на върха на НАТО, насрочена за юли 2016 г. във Варшава. "Това, че Силите за бързо реагиране действат, ни изпълва с оптимизъм относно тази среща на върха. Ние сме готови упорито да работим, за да стане тази среща преломна, гарантираща пълна сигурност на страните от Източна Европа", подчерта той.

Според полския военен министър последните събития в Украйна заставиха Източна Европа да предприеме мерки. "Ние оценяваме Русия не по думите, а по действията ѝ. Събитията от последните месеци не ни изпълват с оптимизъм. Доволни сме, че през последната година успяхме да се убедим, че алиансът действа и е готов да защитава своите членове", констатира той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?