"Средно песимистични и средно оптимистични" очаквания

Военните може да получат по-високи заплати и "надграждане на социалната политика"

Аню Ангелов води преговори със Симеон Дянков, който вече отряза полицаите

Сн. БГНЕС

Военният министър Аню Ангелов продължи с обещанията към служителите си с пагони, като в четвъртък обяви, че обсъжда лично с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков какво може да се направи за "надграждане на социалната политика" в повереното му ведомство.

"Смятам, че можем да постигнем определен напредък основно по отношение на техните възнаграждения, но това е все още в рамките на първоначални обсъждания", заяви още Аню Ангелов.

Той не уточни обаче дали под "надграждане на социалната политика" разбира осигуряването на още привилегии за военнослужещите и какви точно. Ангелов уточни, че до 30 септември ще стане ясно какво може да бъде осигурено.

Изявлението му идва на фона на острия коментар на Симеон Дянков в началото на седмицата, че полицаите няма да получат исканото от тях 25-процентно увеличение на заплатите, а е възможно и преразглеждане на привилегиите им.

Досега Дянков не е коментирал възможността за вдигане на заплатите и "надграждане на социалната политика" на военните, чиито заплати не са били коригирани от три години. Министърт на отбрната и заместникът му Валентин Радев на няколко пъти дадоха оптимистични коментари в тази посока.

В четвъртък Аню Ангелов заяви, че очакванията му за бюджета за 2013 г. в сектора на отбраната министър са "средно песимистични и средно оптимистични". Той настоява за бюджет в размер на 1.5 от Брутния вътрешен продукт на страната, което едва ли може да стане факт. Министерският съвет обаче редовно подпомага МО и МВР с целеви субсидии, като тази седмица за двете ведомства бяха отпуснати допълнително 27 млн. лева да си покрият дълговете.

Ангелов успокои, че ако Дянков не се съобрази с искането му, това няма да се отрази на военните, а ще доведе до орязване на капиталовите разходи.

Миналата година Дянков не позволи Аню Ангелов да раздаде бонуси във ведомството, въпреки че по-рано военният министър бе обещал това на служителите си. Парите обаче отидоха за покриване на дългове, което доведе до масово недоволство сред военните. Не е изключено при отказ на Дянков да отпусне пари за по-големи заплати на военнослужещите, недоволството да се повтори и през изборната 2013 година.

Вдигането на заплатите на военните, без това да стане в МВР, вероятно ще доведе до засилване на напрежението сред полицаите.

Дянков обяви, че ако служителите на МВР искат увеличение на заплатите, то те трябва да се впишат във всички норми на останалите служители в бюджетния сектор
Въпросът за специалните условия за полицаи и военни се повдига традиционно всяка година, но те защитават яростно "компенсациите" за тежкия си труд и ограниченията, които им налагала професията.

Аню Ангелов коментира в четвъртък и прехвърлянето на мегаломанския комплекс в София, станал известен като "военното НДК", към Министерството на правосъдието, тъй като в сградата ще влезе Софийският районен съд.

Радостен съм, че военното министерство може да направи това за съдебната система, каза Ангелов.

Той имаше три години, в които можеше да подготви сградата в състояние, в което тя да стане използваема, но поради редица причини това не се случи.

"Продължавахме да работим, извършихме някои довършителни работи по тази част, която ставаше за МО, но докато подготвим проекта за реконструкция, се оказа, че тя трябва да бъде съвършено друга. Сега предстои на Министерството на правосъдието да направи нов проект и така да реконструира и ниската и високата части на комплекса, и залата, за да може да послужи за нуждите им", обясни Ангелов.

Недостроената внушителна сграда не само не се използва, а и се руши. Следите на времето и на липсата на грижи са видими за жителите на тихия околен квартал и за пешеходците по бул. "Скобелев", накъдето би трябвало да гледа паркът около сградата. Комплексът тъне в строителни отпадъци и бурени, заграден с неугледни дървени тараби. Засадените преди 2-3 години декоративни растения покрай оградата вече са напълно изсъхнали.

За сградата до момента държавата е наляла около 32 млн. лева, но трябват още средства, за да може да се използва. За целта правителството предвиди допълнителни 10 млн. лева. Тези пари бяха отпуснати на три пъти за три години, тъй като МО не можеше да ги усвои и ги връщаше в бюджета. Сега средствата ще бъдат прехвърли към правосъдното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България