Военните натискат за спешно придвижване на проекта за хеликоптерите

Военните настояват спешно да се придвижи проекта за модернизацията на бойните хеликоптери, стана ясно от информация на БНР, цитирала неназовани източници от Военно въздушните сили.

Проектът за възстановяване и модернизация на хеликоптерите МИ-17 и МИ-24 трябва спешно да бъде придвижен, защото в момента имаме само две летящи машини, са съобщили източниците. Заради изтекъл летателен ресурс или спешни ремонти повече от 40 машини са на земята и в експлоатация има само един транспортен хеликоптер МИ-17 и един боен МИ-24, както и един тренировъчен БЕЛ.

Пилоти са коментирали, че военната ни авиация не само не може да изпълнява бойни задачи, но не може и да се поддържа тренираността на екипажите, което води до фатални грешки.

Преди десетина дни правителството прие специално решение министрите на отбраната, на икономиката и на финансите да изготвят общи правила за провеждането на конкурсите за модернизация на армията. Целта е да се въведе ред в процеса, който стартира неуспешно с проекта за модернизация на бойните самолети и зацикли на проекта за хеликоптерите. Първоначалната идея при хеликоптерите да се търси офсетна програма от кандидат-инвеститорите - тоест срещу поръчката те да се ангажират и с други вложения във военната индустрия на България - постепенно се разми. Министърът на отбраната създаде няколко последователни комисии, които трябваше да проучват предварителните оферти за кандидатите за хеликоптерите, като досега не е обявил официален резултат.

Източниците от ВВС са съобщили още, че поради финансови неуредици 5 от шессте американски хеликоптери БЕЛ, купени само преди пет години, не летят заради дребни повреди. Според клауза в договора при купуването им, фирмата производител "БЕЛ хеликоптерс" се задължила да доставя резервни части за машините, но за целта българската страна трябвало да открие кредитна линия за разплащане. Такава линия не е открита и до момента.

Споделяне

Още от България