България сред пионерите – премахнала всички ограничения за дамите в армията

Военните не искали колежките им да участват в мисии зад граница

Подп. Невяна Митева, сн. БГНЕС

Български висши военни не приемат участието на жените под пагон в мисии зад граница, а при последната ротация на българските контингенти броят им е намалял почти наполовина. От Сдружението на жените в Българската армия обясниха във вторник, че това е един от основните им проблеми.

Средно около 5% от военните зад граница са дами, а при последната ротация този процент е паднал на 3%. Шефът на сдружението подп. Невяна Митева заяви обаче, че България е сред пионерите в света и вече е премахнала всички ограничения пред дамите в армията, нещо което все още не се е случило в САЩ и много други страни.

В България жените под пагон са около 14% от състава на въоръжените сили, като изпреварва в това отношение много от страните в Алианса, където този процент се движи около 10. В Гърция обаче жените са около 35%.

България е водещата страна в проекта на НАТО "Ролята на жените в сигурността и отбраната”, който в понеделник бе представен официално. Заместник-военният министър Августина Цветкова също отбеляза отношението на военните към участието на дамите в мисии, като отбеляза, че е имало и случай, в който български висш военен е поискал дори от международните партньори българските дами под пагон да не бъдат включвани в мисии.

Августина Цветков коментира още, че един от основните проблеми на дамите в армията е, че все още битува разбирането, че жените са слабия пол и на тях не може да се разчита толкова колкото на мъжете.

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев от своя страна обяви, че дамите под пагон са справят "блестящо" със задълженията си.

Присъствието на жените в поделенията на българската армия все още не се приема за нещо обичайно, а е съпроводено от мъжкия състав с подмятания и закачки. В някои поделения се говори, че жените военнослужещи се възползват от статута на "слабия пол" и отклоняват част от задълженията си. Твърди се също, че често избират кариера под пагон единствено заради мисълта за добре платено майчинство.

Преди няколко години генералите от сухопътните войски се обявиха открито срещу широкото женско присъствие в армията. Тогавашният шеф на сухопътните войски генерал Иван Добрев обясни многозначително, че "има неща, които жената трябва да получава ежедневно". В опит да замаже казаното, породило недоволство сред дамския армейски състав, началникът на Щаба на отбраната Симеон Симеонов се пошегува "сполучливо", че "зад всеки успял мъж стои една жена, а зад всяка успяла жена стоят недостатъчно изпълнени домашни задължения".

Споделяне

Още по темата

Още от България