Пенсионните промени не са аргументирани

Военните не са разбрани в обществото и понасят много обиди

Ние сме креативни хора и ще намерим начин да изразим позицията си, казва председателят на Българската офицерска легия "Раковски" майор Иван Милов

Майор Иван Милов сн. БГНЕС

Майор Милов, проведохте мирно шествие в подкрепа на българската армия и обявихте, че не приемате въвеждането на пенсионна възраст за военните. Политическото ръководство на военното министерство чу ли вашите искания?

 

До този момент от страна на Министерството на отбраната (МО) нямаме отговор и с нас не са търсени контакти.

 

Освен искането ви за гратисен период при въвеждането на пенсионната възраст, какви други предложения имате?

 

Има различни варианти, които са основани на европейската практика. От ЕВРОМИЛ (европейската организация на военните сдружения) ни консултираха, че в някои страни е имало гратисен период при въвеждането на подобни промени.

 

В други страни се е използвал процентен постепенен подход. Например: При 27 години стаж имаш право да се пенсионираш, но взимаш 50% от пенсията си и постепенно се вдига. Колегите от Франция ни подсказаха и вариант, при който промените да не важат за хора, които вече имат 2/3 от изисквания 27-годишен стаж, а за другите да влезе в сила.

 

Има различни механизми, европейски практики. Правителството и Народното събрание трябва да решат дали може да се стигне до компромисно решение. Настояваме да ни се обясни на какво се дължи желанието за промяната на отпуските от календарни в работни дни при положение, че дори самият министър каза от трибуната на парламента, че има начин да се прескочи тази промяна, като се взимат отпуските от понеделник до петък.

 

Вие поискали ли сте среща с военния министър Аню Ангелов дали има възможност да се възприеме някакъв друг вариант?

 

Не знам към кого трябва да се насоча. Аню Ангелов каза на 1 октомври, че няма защо да се вижда с нас. По какъв начин да поискаме среща?

 

Излезе неофициална информация, че бил оказван натиск по поделенията да не се участва в шествията.

 

Официално не можем да потвърдим. Всичко е на ниво "колегите казват какво се е случило на определени места".

 

На шествието присъстваха над 500 души. На всеки колега, който ми се е обадил и ме е питал дали да дойде, съм му казал: Имаш глава на раменете си, решението трябва да е твое. Аз не мога да кажа на никой колега: Ела или не идвай. Хората са тези, които решават дали да вземат участие или не. Имаше фактори, които възпрепятстваха доста голяма част от колегите, те ми се обадиха. Аз и на самото шествие го казах - когато има заповед, ние изпълняваме. Тогава бяха служебно ангажирани голяма част от колегите.

 

Имате предвид умишлени мероприятия с цел да се възпрепятства идването им...

Вие го казвате така. Да, може да се каже, че са били направени някакви мероприятия. Колегите съвсем законно са били повикани на работа в неделя и съответно никой няма право да не изпълни тази заповед. Напротив, аз лично казах на колегите, че това е основната ни задача – да изпълняваме заповедите, които са спуснати от началниците и колегите го спазиха, за което им благодаря. Ние по никакъв начин не искаме да попречим на когото и да било.

 

Министърът каза, че е възможно да бъдат предприети мерки срещу вас.

 

Този въпрос трябва да бъде към министъра, не мога да коментирам дали се обмислят подобни мерки.

 

Въвеждането на пенсионна възраст до толкова голяма степен ли може да се отрази на мотивацията на българските военни?

Начинът, по който се въвеждат тези правила – това е обидното за хората. Казва се: От утре ще бъде така. Никой не ни покани да дебатираме. Примерно годините - защо са 52 и 54 години? Защо примерно не беше направено проучване да се види каква е нагласата, да се види мнението на хората. Защо са точно 52? Аз мога да кажа, че трябва да са 62 на 64 или 42 на 44. Едно е ясно – втори параметър ще бъде въведен. Да, така е в останалите европейски държави. Но пак се чете с едно много малко парченце от целия блок социална програма, която е за кадровите военнослужещи. Защото никой не казва по какъв начин там са осигурявани хората.

И ние като граждани изразихме нашата позиция и помислихме, че в рамките на Министерството на отбраната ще седнем да дебатираме. За наше съжаление, не по наша вина това нещо беше изнесено на ниво медии. За нас е неприемливо да си предлагаме неща през медиите. Прекъсването на диалога не беше от наша страна. Напротив. Ние и в момента сме готови, даже утре или други ден ще изпратим отново писмо до премиера и до президента като върховен главнокомандващ да седнем на масата, а те да са като медиатори, за да се намери компромисно решение. Ако не се намери, ще бъде въведено това, което решат.

Ако не се намери решение, имате ли някаква форма на реакция? По закон нямате право на протест.

Повярвайте ми, българските военнослужещи са доста креативни хора и ще намерят начин да изразят своята гражданска позиция при стриктно спазване на законите.

 

Наистина ли са толкова тежки условията по поделенията и трябва да си купувате сами дори електрическите крушки?

 

Определено. Колегите от цялата страна казват такива неща. Налага се сами да си купуват тонер, хартия за принтерите, крушки, миещи препарати, тоалетна хартия. Това е факт и колегите го смятат най-малко за странно.

 

Има над 1 млрд. бюджет за армията, защо според вас не достигат средства до поделенията? Недостатъчно са парите или става въпрос за лош мениджмънт?

 

Дали е лош мениджмънт не мога да дам оценка, фактите говорят сами за себе си. Не съм икономист и не мога да кажа как да се направят нещата, за да е по-добре. Аз съм военнослужещ – военен летец. По какъв начин се разпределят парите е работа на икономистите, които боравят с числата. Фактите обаче сами говорят, че има недостиг на елементарни неща и за да могат хората да изпълняват задълженията си, отделят средства от собствените си заплати.

 

Усетили ли сте нагласа в обществото срещу вас? В интернет форумите е пълно с коментари от рода на "какво искат военните – пенсионират се по рано, взимат по 20 заплати на куп?"

 

От години се противопоставят силовите сектори. Анонимно всеки може да каже, каквото си иска по форумите. Има желание за постоянна конфронтация между различни професии по форумите, което е неприемливо за нас.

 

Преди 100 години България се е обединила, защото е предстояла война. Сега няма война, но положението е тежко. Защо да не захвърлим тази уникална българска черта – завистта и да я заменим с обединението, за да може да преодолеем тежкото икономическо състояние. Заявихме, че сме готови средствата за увеличение на заплатите ни да бъдат пренасочени, но да не ни се пипат условията за пенсиониране. Бяхме наречени по всякакви начини, което приехме за много странно. Все пак като военни с чест и достойнство не можем да си позволим да коментираме думи на хора, заемащи определени постове в държавата.

 

Съвсем човешко излязохме на патриотично шествие и заявихме, че сме за обединена България, за силна армия, здравеопазване, образование. Една нация не може да бъде разглеждана на сегменти, не може да се разделя. Постоянно 20-те заплати се веят като едно знаме срещу военните, това не са привилегии, а компенсации.

 

Как бихте отговорили на друг коментар от форумите “Не работя без да зная почивен ден, национален празник и отпуска, за да храня хора, които се припичат по цял ден с ръцете в джобовите, разказват си вицове и се пенсионират с 20 години по-рано от мен".

 

Военните служат на България и се готвят, ако не дай си боже .....и всеки един се моли да не започнат да работят. Нашата задача е да се подготвяме за най-лошото. България отдавна не е влизала във война и се надяваме никога да не влиза. На този анонимен коментатор няма какво да му кажа. Всеки един има право на собствено мнение.

 

Но това са преобладаващите коментари.

 

Това означава, че хората са забравили, че с щита на българския войник и кръвта му е изградена и запазена нашата държава. Преди 100 години по време на Балканската война е трябвало да защитаваме дали да я има България. Не искам обаче хората да разберат, че са се объркали – не дай си боже да стане една война и да кажат, че тези момчета си заслужават парите. Не искаме това по никакъв начин.

 

Готови сме да обясним на хората за какво става въпрос. Явно сме неразбрани заради тенденцията от десетина години да се обяснява на обществото как военни, полицаи не работят и не заслужават пари, че са хрантутници, чантаджии, шапкаджии

 

Не съм си позволил да обидя нито един българин и да кажа, че стои с ръце в джобове и не работи. Аз си плащам данъците, приел съм да нося не леката служба като офицер от Българската армия и не си позволявам да обидя който и да било. За нас всяка една професия е ценна. Мога ли да кажа, че учителите нищо не работят, защото имат три месеца отпуск, абсурд. Та тези хора учат нашите деца, те дават началото на българщината.

 

Ние уважаваме всеки един човек, не сме обидили никого, а срещу нас се изливат тонове помия с една единствена цел да покажат, че едва ли не няма нужда от армията. Странно е за мен. Най-ценни в нашите въоръжени сили са хората. Колкото и скъпа техника да има, ако ги няма хората, то тя просто ще събира прах. Затова по всякакъв начин се опитваме да обясним, че потенциалът на хората в армията е най-ценното нещо. Всичко останало е функция на хората в нея.

 

Един български военен не се изгражда за месец, два или три. Един офицер не може да бъде създаден за година или две, а пилот не се става и за пет години. Ако напуснат подготвените хора, възстановяването ще е много по-скъпо и тежко. Ние като патриотично отговорни граждани, може някой да каже, че съм мечтател или лаладжия, искаме да кажем, че ценни са хората и ако с толкова лека ръка се премахват част от правата им, тогава как ще ги призовем ако не дай си боже стане нужда..., въпреки че съм убеден, че всеки от офицера до последния редник ще забрави всичко и ще си свърши работата.

 

Вие имате ли подкрепата на висшето военно ръководство от Щаба на отбраната?

 

До този момент не сме получили подкрепа от висшето военно ръководство, както се изразихте. Дори не знаем мнението му, дали подкрепят нашите предложения или са срещу тях.

 

Мислите ли, че е нормална тази ситуация?

 

Като офицер не бих си позволил да коментирам действията на моите командири. Като граждани ние всички по време на шествието изказахме позицията си.

Споделяне

Още от Интервюта

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?