Военните недоволни от плановете за въоръжение в Стратегическия преглед

Недоволство от планираните самолети за армията в Стратегическия преглед на отбраната изрази в четвъртък началникът на Главния щаб на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Георгиев.

На българските ВВС са необходими 36 многоцелеви бойни самолета, за да се гарантира подготовката на личния състав и въздушния суверенитет на страната, а в Стратегическия преглед са планирани 20, съобщи ген.Георгиев.

Според прегледа, фиксиращ развитието и модернизацията на армията до 2015 г., военните самолети трябва да изпълняват задачи като изтребители, ударни и разузнавателни. Според ген. Георгиев е несериозно да се мисли, че този обем от задачи могат да се изпълняват от 20-те машини, заложени от министерството на отбраната. Тази бройка била и крайно недостатъчна за поддържане нивото на пилотите, което според стандартите на НАТО е 180 часа нальот годишно.

В момента военната ни авиация разполага с над 30 самолета - МиГ29, МиГ21, Су25 и учебно-бойни самолети L39.

До две седмици разширен състав на ВВС ще обсъди какъв тип самолети са най-подходящи за българската армия. Ген. Георгиев отказа да назове на кой модел ще се спрат военните, но уточни, че машините трябва да бъдат нови, съвременни, лесни за логистична поддръжка и обучение и по-икономични.

Също в четвъртък, но във Варна, шефът на Генщаба ген. Никола Колев съобщи, че се обмисля пакетна покупка на изтребители Ф 16 и една фрегата от Белгия.

Новината дойде след изявление на началника на щаба на отбраната на Кралство Белгия ген.Аугуст ван Дале, че Белгия веднага може да предостави една фрегата на българските Военноморски сили. Заедно с ген. Колев, той бе на посещение в главния щаб на ВМС във Варна.

Веднага, след като получим официално писмо от българска страна, може да започнем разговор за условията, при които ще ви продадем фрегата, уточни ген. ван Дале.

В допълнение шефът на българския Генщаб ген.Колев напомни, че Белгия може да ни предостави и военни самолети Ф 16. Военното ръководство на армията все повече се ориентира към варианта за закупуване на западни изтребители, след като руската РСК МиГ се провали с ремонта и модернизацията на българските МиГ.

По думите на ген.Колев, има три цени, по които българската армия може да получи военните самолети и фрегатата в пакет. Вариантите са да се спрем на пазарна, приемлива за двете страни или на политическа цена, каза генералът.

Преди три седмици правителството прие специално решение, с което определи 11 приоритетни проекта за модернизацията на българската армия от предложените над 80 от Генщаба. Важна част от решението е изискването да се създадат ясни правила за процедурите по доставки на въоръжение, които до края на юни трябва да бъдат изготвени от министъра на отбраната, министъра на икономиката и министъра на финансите. Министрите решиха още правителството да поеме контрола върху процедурите, като преди финализирането си, договорите ще минават през Министерския съвет.

До този момент се провалиха всички опити за модернизация на армията, предприети от министерството на отбраната и шефа му Николай Свинаров. Освен злополучния договор с РСК МиГ за военните изтребители, забуксува и процедурата за модернизация на военните хеликоптери. В началото тя тръгна с идеята за офсетна поръчка, защитавана от Агенцията за чуждестранни инвестиции и министерството на икономиката. Впоследствие предварителното пресяване на кандидати предизвика поредица от публични скандали, а напоследък Свинаров лансира съвсем нова версия за закупуване на употребявани НАТО-вски хеликоптери.

По отношение на поредната оферта за фрегата, днес ген. Никола Колев каза, че тя е оперативна и може да служи на българските ВМС поне 30 години. Корабът е около 2 - 2.2 хил.тона и е подходящ за Черно море. Корпусът на фрегатата е в много добро състояние, машините са подменени, оборудвана е с техника и комуникационни системи, съвместими със стандартите на НАТО, допълни началникът на Главния щаб на ВМС контраадмирал Минко Кавалджиев.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?