Военните ни с карта за самоличност като натовските

Да бъде въведена военна карта за самоличност като вид документ за самоличност, предвиждат промени в Закона за българските документи за самоличност, приети днес от парламента на първо четене със 119 гласа "за", двама против и 14 "въздържали се".

За преминаване на държавната граница на България във връзка с изпълнение на кадровата военна служба на територията на страни от НАТО или участници в програмата "Партньорство за мир", Министерството на отбраната да издава на военнослужещи военна карта за самоличност при условията на Споразумението между страните по Северноатлантическия договор за статута на техните въоръжени сили, се предвижда в промените. Според предложените промени условията и редът за издаването на картата ще бъдат определяни с акт на Министерския съвет.

Промените в закона уреждат уеднаквяване на статута на документите за самоличност на българските военнослужещи с този на военнослужещите от страните от НАТО, се посочва в мотивите на вносителя - Министерския съвет. В тях се посочва, че така ще се бъде гарантирано безпрепятственото преминаване на българските военнослужещи на територията на съюзни държави.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?