Военните няма да изкарат "пустинни котки" за 3 март, въпреки че било практика досега

Военните няма да изкарат "пустинни котки" за 3 март, въпреки че било практика досега

Военна полиция обяви в петък, че от две години изкарва бронирани машини за охрана на национални и военни празници и чествания и не е имала ангажимент към поддържането на реда по време на протестите в столицата. В същото време обаче директорът на службата бригаден генерал Данчо Дяков каза, че машините няма да бъдат изкарвани на 3 март заради негативните реакции, които са предизвикали.

На 19 февруари, когато в София се проведоха многолюдни протести, военните изкараха четири бронирани машини "пустинни котки" да охраняват церемонията по почитането на паметта на Васил Левски, която се провеждаше по същото време в центъра на столицата.

Протестиращите заподозряха, че машините са изкарани, за да охраняват реда по време на протеста, но още тогава от Министерството обясниха, че машините нямат нищо общо с демонстрациите. Оттогава не спряха коментарите по случая, като в тях се включиха и военните от офицерска легия "Раковски", които се разграничиха от изкарването на машините, и бившият военен министър Николай Цонев, който в момента е партиен лидер.

Военното министерство в петък реши да направи изрична демонстрация на машините и да разсее слуховете.

Специализираните автомобили с повишена проходимост "Пустинна котка“ ("Sand cat“) се използват при участието на военнополицейски формирования в операции на НАТО и за сигурността и охраната на мероприятия, в които участват формирования на Въоръжените сили и Българската армия“, каза бригаден генерал Данчо Дяков.

Според министерството специализираните машини започват да се използват при охрана на масови мероприятия с участие на военнослужещи след инцидента на 3 март 2011 г., когато моторист, употребил наркотици, премина пред строя и официалните гости. Тяхна задача е недопускането на врязване на автомобили и други превозни средства в зоната за охрана и опазването на сигурността на военнослужещите, участващи в церемониите.

Вече година и половина бронираната техника се използва за охрана на национални и военни празници и чествания съгласно Закона за военната полиция и стандартните оперативни процедури. Това става по преценка на отговорните нива в Службата по предварително разработен план и след предварително съгласуване със съответните структури, осигуряващи опазването на обществения ред и сигурност, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Служба "Военна полиция” разполага с 23 специализирани машини "Sand Cat” с четири модификации: с люк и купол с балистична защита, с люк и монтирана полицейска светлинно звукова система, с дистанционно управляема оръжейна платформа и транспортна.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?