Въпреки напрежението в армията

Военните няма да се включат в протестите на полицаите

Очакват 10-процентно увеличение на заплатите и край на съкращенията

Сн. БГНЕС

Военните няма да се включат официално в протеста за по-високи заплати на полицаите в неделя. Въпреки че в Интернет има призиви военнослужещите да го подкрепят, единствената професионална организация в армията - Българската офицерска легия "Раковски", обяви че на този етап няма да се включи, въпреки че подкрепя исканията на полицаите.

 

В момента би трябвало да текат преговори между министерствата на финансите и отбраната, но досега няма официална информация за хода им.

 

Шефът на легия "Раковски" майор Иван Милов коментира пред Mediapool, че евентуален ръст в заплатите под 10% не удовлетворява военните, чиито доходи от три години не са актуализирани.

 

Ако не го получат, ще мислят как да изразят несъгласието си. Военните обаче ще изчакат да завършат преговорите между МО и финансовото министерство.

 

"Петпроцентно увеличение на заплатите е просто отбиване на номера", коментира Милов.

 

Председателят на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов пък коментира, че въпреки изразеното си желание, все още не е получил от министерството никаква официална информация за хода на разговорите.

 

Финансовият министър Симеон Дянков първоначално предложи следващата година да осигури средства за вдигане на заплатите на военните с 12%, ако те се откажат от привилегиите си. Това предложение обаче бе отхвърлено категорично от военния министър Аню Ангелов. Не се изключва обаче той да се съгласи да се въведе възраст за пенсиониране на военните, тъй като в момента има изискване само за стаж в системата – 27 години, от които 2/3 в системата. Подобна мярка няма да бъде приета тежко от военните, а ще позволи увеличението на заплатите да бъде представено в рамките на формулата "пари срещу реформи". Така няма да се налага военните да се разделят с по-дългите отпуски и изплащането на до 20 заплати при пенсиониране, на които държат много.

 

Полицаите обявиха, че настояват за 25-процентно увеличение на заплатите, но военните са с далече по-скромни искания. При това те са подкрепени и от президента Росен Плевнелиев, който все още не е разпознат от военните като върховен главнокомандващ.

 

Милов коментира още, че непрекъснатите коментари на Дянков за привилегиите на военните, които те смятат за компенсации, създават огромно напрежение в армията. Това мнение неофициално се споделя и от политическото ръководство на МО.

 

Миналата година военният министър Аню Ангелов коментира, че разнопосочните сигнали около повишаването на стажа и възрастта за пенсиониране са довели до лек отлив от армията. Сега обаче той не коментира различните идеи на вицепремиера Дянков.

 

Напрежението в армията се засилва допълнително от проведените съкращения тази година. Милов коментира, че легия "Раковски" ще иска от Аню Ангелов ангажимент, че повече няма да има съкращения, тъй като системата е на ръба.

 

Освен това има и сериозен недокомплект в армията. Наскоро пък дори Ангелов се оплака, че военните сами си купували част от екипировката.

 

Ако заплатите в МО не бъдат вдигнати, това ще е силен удар срещу личния авторитет на военния министър, който от седмици говори на тази тема. Малко вероятно е обаче в следващата изборна година военни и полицаи да останат разочаровани.

 

В момента началните заплати на войниците на редниците са около 550 лева, но с парите за дежурства и други достигат 700 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България