Военните обещават да не купуват "летящ скрап" за 700 млн. лева

Изборът не се ограничавал до въпроса: "нов самолет от завода или стар от ТКЗС-то"

Военните обещават да не купуват "летящ скрап" за 700 млн. лева

Закупуването на нови изтребители за армията няма да е придобиване на "летящ скрап" за 700 млн. лева, обещаха висши военни в четвъртък. От разясненията стана ясно,  че информацията за реализирането на най-скъпата държавна поръчка за мандата ще бъде публично ограничена.

Зам.-командирът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев, ръководите екипа в Министерството на отбраната, който  избира изтребителите, съобщи, че ведомството вече е решило да закупи девет изтребителя и се е спряло на три оферти. Той отказа да конкретизира цената, но успокои, че няма вариант данъкоплатците въобще да не разберат колко са платили. Горната граница е 700 млн. лева.

Правителството вече реши сделката да бъде сключена без конкурс, на базата на преговори. В отговор на въпрос ген. Радев каза, че подобна практика е имало и в други страни, но не посочи  в кои, нито отговори дали става въпрос за европейски или африкански държави.

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети без да бъдат проведени търгове.

Ген. Радев информира, че ЕК вече е приела отговора на военното министерство. 

Според анализа на МО има три варианта за нов тип боен самолет - нови самолети "Грипен" от Швеция; употребявани "Еврофайтър Тайфун Транш 1" от Италия; употребявани Ф-16 МЛУ от  Португалия - с цялостен логистичен пакет от САЩ. Изборът е измежду общо 15 подадени оферти.

Ген. Радев изтъкна, че към трите предложения експертите са се отнесли абсолютно равнопоставено и все още не са избрали победители. Въпреки това различни неофициални източници сочат сделката за вече решена в полза на офертата на Португалия. 

Параметрите на трите оферти са много различни.

Диалогът като че ли се сведе само до въпроса нов, от завода, ли да е самолетът, или стар - от ТКЗС-то, но има и други неща, които са важни, каза ген. Радев. Ще се преценява дали офертите предлагат наземено оборудване, поддръжка, обучение и други.

До 1 март военният министър Аню Ангелов трябва да докладва резултатите от преговорите, а след това ще е нужно и решение на Народното събрание. Идеята на военното министерство е първият самолет да постъпи около 2016 г., а средствата по договора да бъдат заплатени от следващо правителство до 2020 година.

Радев говори в за бъдещето на проекта по време на дискусия в четвъртък. Той обясни, че е извършена огромен по обем работа – изписани са 10 000 страници. Включително бил проверен и слух, че България може да си купи изтребители на политическата цена от 1 евро, но той не се е потвърдил.

Иначе от Военновъздушните сили обявиха, че трябва да купим повече от девет изтребители, които ще преодолеят огромен дефицит от способности в Българската армия.

Към момента не е ясно дали сделката може да се случи до края на мандата, а и въобще в близко бъдеще предвид ограничените финансови възможности на страната и намаляващите в Европа разходи за отбрана.

Министър Аню Ангелов обаче е оптимист. Наскоро, визирайки медийна публикация, се обърна към журналист с думите: "Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелеви изтребител няма да катастрофира".

Проектът за закупуването на изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство, но в края на мандата той бе ускорен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?