Военните отказват по-големи заплати, искат си сегашните условия на пенсиониране

Легия "Раковски" организира среща на военнослужещи в Централния военен клуб. Снимка БГНЕ

Военните се отказват от увеличение на заплатите, но настояват да остане сегашното положение с възрастта за пенсиониране, вместо промените, предложени от министъра на отбраната Аню Ангелов в събота.

Решението беше взето на срещата, организирана в неделя от Офицерска легия "Раковски" с участие на военнослужещи от цялата страна. То ще бъде изпратено като отворено писмо до президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. В случай, че това и още други предложения не бъдат приети, военните са готови за мирен протест на 7 октомври.

Военните са недоволни от предложенията, по които беше постигнато окончателно споразумение с финансовото министерство. Едно от условията за повишение на заплатите (с между 8 и 10%) е военнослужещите да се пенсионират след 27 години стаж в системата и задължително навършени от 42 до 54 години в зависимост от длъжността и ранга.

Предложението за допълнителното условие за пенсиониране за военни е "промяна в играта в последната минута", каза председателят на легия "Раковски" Иван Милов.

Той каза, че в армията са важни хората и допълни, че реформите до момента не са довели до повече пари в армията, а само до съкращения на военнослужащи.

Военните се обявиха и против смяната на изчисляването на отпуските от работни в календарни дни. Според тях то не спестява никакви пари.

"Който си навежда непрестанно главата, не чакай от него новости, защото той трябва да е свободен, за да ги въведе", коментира полковник от Сухопътни войски, цитиран от Бгнес, по време на срещата, организирана в Централния военен клуб в София. Негов колега каза, че му е болно и необяснимо за промяната в отпуските, защото това не дава никакви пари и за държавата. Той има чувството, че това се прави, за да се подиграят с военнослужещите, да ги наплюят и да ги смачкат. Майорът заяви, че най-болното е, че предложенията идват не от финансовия министър, а от ресорния министър, като подчерта, че умишлено не го нарича "нашият министър".

Той предложи да "благодарят от сърце" и да кажат, че не искат парите, които им се предлагат като увеличение. "Не ги искаме, но не искаме и тази гавра, която ни предлага с тези неща", каза майорът, говорейки за промяната в отпуските.

Споделяне

Още по темата

Още от България