Военните поискаха 10-годишен план за армията с политически консенсус

Офицерската легия "Раковски": Държавата е мащеха, има кампания срещу хората с пагон

Сн. БГНЕС

Военните се обявиха във вторник за изготвянето на нов дългосрочен план за развитието на армията, който обаче да бъде подкрепен от всички политически сили, за да се изпълнява минимум 10 години и да гарантира ясна насока на държавната политика.

Освен това двете единствени професионални сдружения в армията - Офицерска легия "Раковски" и Сдружението на жените военнослужещи - поискаха и нов преглед на състоянието на въоръжените сили, който реално да извади проблемите в сектора.

 

Председателят на офицерската легия о.р. майор Иван Милов обяви, че армията е на "изкуствено дишане" след провеждането на серия "псевдореформи" и традиционно подкрепи провеждането на по-активна социална политика към хората под пагон.

 

В същото време Милов отчете негативните настроения към военните, но не ги отдаде на непрекъснатите им призиви за компенсации, а на умишлена кампания срещу военнослужещите в обществото.

 

Според него държавата се е отнесла като "мащеха" към армията и дори хора от Министерството на отбраната, в това число и министри, са работили в посока да убедят хората, че военните нищо не правят, а взимат много пари.

 

Роля в кампанията имали и работодателски организации, които редовно призовават за по-късно пенсиониране на военните и отнемане на компенсациите им.

 

Двете организации обявиха, че военното министерство трябва да се отвори и да информира хората за работата на военните, за да не се създава грешно впечатление.

 

Според тях именно с лошите условия и отлива на кандидати за работа може да се обясни навлизането във въоръжените сили на хора със спорни качества.

 

Милов отхвърли коментарите, че съкращенията на личен състав биха осигурили средства за модернизация на армията. Според него последните повече от 10 години са показали, че това не става и всичко се изчерпва само с уволненията.

 

Милов и шефката на жените в армията подп. Невяна Митева очаквано подкрепиха намеренията на новия военен министър Ангел Найденов да отмени някои предвидени съкращения, както и изискването за пенсионна възраст. Според Милов президентът и върховен главнокомандващ е бил подведен да оспори плановете на Найденов.

 

Милов, който миналата година мина в резерва след въвеждането на новите правила за пенсиониране, припомни, че има сериозен недокомплект в армията, а военните продължават да си купуват някои от консумативите необходими за изпълнение на задълженията им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?