Военните поискаха собствена здравна каса

Необходимо е да се обособи отделна здравноосигурителна каса за военнослужещите и вече са подготвени нормативните документи за това, каза в сряда началникът на Военномедицинската академия (ВМА) бригаден генерал Стоян Тонев.

По думите му в Европа имало само четири страни с монопол върху здравноосигурителните каси, а във всички останали имало различни каси.

Предложението се ползва с подкрепата на Министерството на отбраната и на Генералния щаб.

Всеки месец ние дотираме националната каса с 1,5 млн. лв., посочи ген. Тонев. ВМА поддържа и 150 легла резерв за националното здравеопазване с оглед евентуални аварии, бедствия или катастрофи, допълни той.

От своя страна началникът на Генщаба ген. Никола Колев одобри идеята военните лекари да бъдат и джипита след отделянето на каса за армията

"Това ще е добре особено за по-отдалечените гарнизони, където има много военнослужещи със семейства. Ще е добре да се даде възможност военните лекари да изпълняват и тази функция, каза ген. Колев.

Ген. Колев определи проблема с недостигащите за военните поделения лекари като много сериозен. По думите му едно от възможните решения е да се възстанови статутът на стипендианти на МО.

Той поясни, че би могло лекари след втори или трети курс, желаещи след това да продължат военна служба, да станат стипендианти на МО със съответен договор. След завършване на образованието те ще могат да започнат служба в армията като военни лекари, добави ген. Колев.

Споделяне

Още от България