След няколко неспазени крайни срока

Военните посрещнаха новия си началник с почти готова ограда по границата

Военните посрещнаха новия си началник с почти готова ограда по границата

Новият началник на отбраната Румен Николов пое поста в понеделник от ген. Симеон Симеонов с новината, че след няколко неспазени и крайни срокове военните най-накрая ще довършат оградата по част от границата с Турция. Заграждението има за цел да ограничи бежанския натиск срещу България, но едва ли ще изпълни целта си.

 

Военният министър Ангел Найденов съобщи, че до дни съоръжението, което мина със серии скандали, ще бъде готово.

 

"Няма друга структура, която да е или да беше в състояние да изгради за 4 месеца защитното съоръжение, от които 2 месеца преминаха в постоянни дъждове. Ние сме на броени дни от завършване на това значително съоръжение за Българската армия, необходимо за сигурността на България", заяви Ангел Найденов.

 

Оградата е издигната по протежение на 30 километра от границата в обявения от правителството за най-критичен участък, но още през април стана ясно, че нелегалните имигранти са промени маршрутите си и вече я заобикалят. Тогава вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че каналджиите действат много гъвкаво и вече има по-засилен натиск към Резово.

 

Според първоначалните планове оградата трябваше да бъде готова до края на февруари, но впоследствие срокът бе изместен до началото на май.

В понеделник Ангел Найденов благодари на на ген. Симеон Симеонов за "за изграждането на професионализма и качествата на военнослужещите в редовете на армията", като според него остава добро наследство - "отлично работещ Щаб на отбраната и високо подготвени хора, каза Найденов".

 

Постът на най-висшия военен, доскоро известен като началник на Генералния щаб, загуби много от тежестта си след поредица законови промени и командири без мнение. Последните двама заемали поста – Симеон Симеонов и Златан Стойков – така и не успяха да си изградят някакъв обществен авторитет отвъд този сред подчинените им.

 

Симеонов ще бъде заменен на поста от досегашния командващ военноморските сили Румен Николов.

 

Според Ангел Найденов Николов трябва да докаже логиката и смисъла на това да е първият представител на ВМС начело на БА.

 

В понеделник бяха обявени и назначенията на новите заместник-началници на отбраната - генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов.

 

Нейко Ненов бе един от отговорниците за строителството на оградата като командир на Сухопътните войски и се очакваше да бъде наказан за неуредиците около съоръжението, но в крайна сметка бе повишен.

Споделяне

Още по темата

Още от България